Sarkozy chce zabrániť problémom, uhradil UMP viac ako 360-tisíc eur

NETKY.SK • 3 December 2014, 20:09 • 2 min
Sarkozy chce zabrániť problémom, uhradil UMP viac ako 360-tisíc eur

PARÍŽ - Novozvolený líder najsilnejšej francúzskej opozičnej strany Zväz za ľudové hnutie (UMP), bývalý prezident Nicolas Sarkozy (59) zaslal pokladníkovi strany list a šek na viac ako 360.000 eur.

slovakia

left justify in out

Ide o snahu bývalej hlavy štátu zabrániť akýmkoľvek postihom UMP. Sumu 363.615 eur totiž vyrubili neúspešnému uchádzačovi o potvrdenie v prezidentskej funkcii v posledných voľbách hlavy štátu z roku 2012 pre prekročenie zákonom stanoveného rozpočtového maxima na predvolebnú kampaň. Úhradu dlžnej sumy namiesto Sarkozyho prevzala pôvodne jeho strana, UMP, čo je však neprípustné. Prokuratúra v Paríži začala v októbri vyšetrovanie tejto záležitosti, informoval verejnoprávny rakúsky rozhlas a televízia ORF.
     

Sarkozy si počas uplynulého víkendu vytvoril východiskovú pozíciu pre deklarovaný cieľ - návrat do Elyzejského paláca. Členská základňa UMP ho už v prvom kole volieb zvolila za predsedu strany väčšinou 64,5 percenta odovzdaných hlasov.
     

Platí to napriek tomu, že v roku 2004, keď sa Sarkozy taktiež uchádzal o kreslo predsedu UMP, získal až 85 percent hlasov svojich straníckych kolegov a v rokoch 2007-12 pôsobil potom ako francúzsky prezident.
     

Voľby nového predsedu UMP po prehratých prezidentských voľbách spred dvoch rokov sa skončili škandálom - za víťaza sa totiž vyhlásili tak vtedajší generálny tajomník strany Jean-Francois Copé, ako aj bývalý premiér Francois Fillon. Po konflikte medzi oboma kandidátmi a tábormi ich stúpencov, ktorý zamestnával francúzske médiá ešte niekoľko mesiacov, sa riadenia UMP ujalo kolektívne vedenie, ktorého právomoci prevzal teraz Sarkozy.
     

Stranu zachránila po škrtnutí príspevkov na základe volebného výsledku vo výške viac ako desiatich miliónov (pre prekročenie volebného rozpočtu v roku 2012) iba finančná zbierka v radoch jej členov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies