Sarkozy by ako prezident kvôli burkinám zmenil ústavu

NETKY.SK • 30 August 2016, 13:28 • 2 min
Sarkozy by ako prezident kvôli burkinám zmenil ústavu

BRUSEL - Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa v budúcoročných prezidentských voľbách bude opätovne uchádzať o najvyššiu funkciu, by bol v prípade návratu do Elyzejského paláca ochotný zmeniť ústavu a zakázať nosenie celotelových plaviek burkín.

slovakia

left justify in out

Uviedol to spravodajský portál Politico.eu.

 

Podľa Politico Sarkozy v pondelok priznal, že ako prezident by zmenil ústavu krajiny a zakázal nosenie moslimských celotelových plaviek.

 

Exprezident reagoval na rozhodnutie Štátnej rady, najvyššieho francúzskeho správneho súdu, ktorá v piatok (26.8.) zrušila zákaz celotelových plaviek, ktorý bol zavedený v meste Villeneuve-Loubet neďaleko Nice na Azúrovom pobreží. Správny súd zdôraznil, že pri zákaze burkín ide o opatrenie diskriminačného charakteru a porušenie princípu základných slobôd.

 

Sarkozy rozhodnutie Štátnej rady skritizoval.

 

"Štátna rada hovorí, že 'sloboda, sloboda, všetko je sloboda', ale čo je to za slobodu, keď ide o tyraniu menšiny?" povedal exprezident v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL.

 

Kandidát na prezidenta dodal, že v prípade úspechu vo voľbách navrhne zákon, ktorý sa bude konkrétne zameriavať na ženy nosiace burkiny na pláži alebo v plaveckých bazénoch. Na poznámku moderátora, že takýto zákon by bol protiústavný, francúzsky exprezident povedal, že bude treba "zmeniť ústavu".

 

"Už sme ju zmenili asi tridsaťkrát, to nie je problém," opísal situáciu Sarkozy. Podľa jeho slov majú ženy právo byť na pláži alebo v bazéne v oblečení, v akom si samé vyberú, zároveň však vo Francúzsku nie je zvykom ženy "skrývať pod tkaninu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies