Sarkozy a Cameron vyzývajú EÚ, aby uznala povstaleckú líbyjskú radu

NETKY.SK • 11 Marec 2011, 08:17 • 2 min
Sarkozy a Cameron vyzývajú EÚ, aby uznala povstaleckú líbyjskú radu

Sarkozy a Cameron vyzývajú EÚ, aby uznala povstaleckú líbyjskú radu - Politika Líbyjský líder Muammar Kaddáfí a jeho vládna klika stratili legitimitu a musia odstúpiť, aby v Líbyi prestalo násilie. Vyhlásili to dnes francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a

slovakia

left justify in out

img

Líbyjský líder Muammar Kaddáfí a jeho vládna klika stratili legitimitu a musia odstúpiť, aby v Líbyi prestalo násilie. Vyhlásili to dnes francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron.
      V liste adresovanom predsedovi Európskej rady Hermanovi von Rompuyovi obaja predstavitelia vyzvali na prípravu pomoci líbyjskému povstaniu. Uviedli pritom, že sa môžu zapojiť do uplatňovania bezletovej zóny nad Líbyou.
      "Je pre nás jasné, že (líbyjský) režim stratil akúkoľvek legitimitu, akú mohol mať," uvádza sa v liste. "Na ukončenie utrpenia líbyjského ľudu musia Muammar Kaddáfí a jeho klika odísť."
      Sarkozy a Cameron, ktorí spolupracujú na návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Líbyi, tiež vyzvali EÚ, aby uznala povstaleckú Národnú líbyjskú radu za zásadný politický subjekt.
      "Potrebujeme v tomto čase vyslať jasný politický signál, že považujeme radu za životaschopnú politickú zmluvnú stranu a dôležitý hlas líbyjského ľudu," uviedli lídri.
      Francúzsko dnes ako prvá krajina uznalo Líbyjskú národnú radu vedenú vzbúrencami za legitímneho zástupcu líbyjského ľudu.
      Konkrétne plány odpovedí na krízu v Líbyi bude Sarkozy prezentovať na piatkovom bruselskom summite EÚ. Podľa zdrojov patria medzi možnosti, o ktorých sa má diskutovať, aj letecké útoky.
      Líbyjský námestník ministra zahraničných vecí Chálid Kajm dnes vyhlásil, že Tripolis preruší diplomatické vzťahy s Francúzskom a ďalšími západnými krajinami, ak podporia povstalcov bojujúcich proti Káddáfího vláde.
      "Myslíme si, že to (francúzske uznanie povstaleckej rady) je protiprávne," povedal novinárom. "Ak to bude francúzska vláda presadzovať, nevidíme inú možnosť, ako prerušiť diplomatické vzťahy.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies