Sarkofág nad jadrovým reaktorom na Ukrajine.má byť dokončený o 2 roky

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 14:07 • 2 min
Sarkofág nad jadrovým reaktorom na Ukrajine.má byť dokončený o 2 roky

BERLÍN - V nedeľu si svet pripomenie 29. výročie havárie 4. bloku jadrovej elektrárne Černobyľ na Ukrajine. Bola to najhoršia havária v histórii jadrovej energetiky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sedem ekonomicky vyspelých štátov (G7) chce podľa slov nemeckej ministerky životného prostredia Barbary Hendricksovej čo najskôr dokončiť ochranný sarkofág nad jadrovým reaktorom. Z potrebných 2,2 miliardy eur na jeho dokončenie chýba okolo 615 miliónov, povedala podľa rakúskeho denníka Der Standard ministerka v Berlíne. Z toho musia 165 miliónov poskytnúť krajiny G7 a zostatok Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD). Rusko, ktoré je v konflikte s Ukrajinou, sa koncom apríla tiež zúčastní na darcovskej konferencii v Londýne. "Predpokladám, že Rusko tiež poskytne svoj príspevok," povedala Hendricksová, ktorej predsednícka krajiny krajín G7 toto úsilie koordinuje. Sarkofág má byť dokončený v roku 2017.

 

Francúzske konzorcium Novarka podpísalo v roku 2007 zmluvu o postavení nového 105 metrov vysokého a 260 metrov širokého oceľového krytu, ktorý bude umiestnený nad terajším sarkofágom. Jeho trvácnosť sa odhaduje na 100 rokov. Pôvodne sa predpokladalo, že výstavba sarkofágu bude stáť 1,5 mld. eur a že bude dokončený v roku 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies