SARIO plánuje koncom marca otvoriť na Kube svoje zastúpenie

NETKY.SK • 5 Február 2016, 14:48 • 2 min
SARIO plánuje koncom marca otvoriť na Kube svoje zastúpenie

BRATISLAVA - Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) plánuje v marci 2016 otvoriť na Kube svoje zastúpenie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes pre TASR na Úrade vlády SR po rokovaní predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a podpredsedu Rady ministrov Kuby Ricarda Cabrisasa Ruíza slovenský minister hospodárstva Vazil Hudák.

 

"My samozrejme okrem toho, že máme veľvyslanectvo, zastupiteľský úrad v Havane, chceme na podporu komerčných podnikateľských záujmov a projektov vytvoriť tzv. zastúpenie SARIO. Jedná sa o prvý 'výkop', prvú modelovú situáciu, ktorá, ak sa osvedčí, ju chceme robiť aj v ďalších krajinách sveta, kde máme zaujímavé možnosti pre podniky," priblížil šéf Ministerstva hospodárstva SR.

 

Zastúpenie SARIO sa na Kube podľa Hudáka bude orientovať len na komerčné projekty, na podporu podnikateľských subjektov zo Slovenska, pri ich prenikaní na trh Kuby. "Plánujeme, že zastúpenie sa spustí niekedy koncom marca. Bude to 'low cost' operácia, teda s nízkymi nákladmi, bude tam pôsobiť jeden človek," spresnil.

 

Predmetom budúcej vzájomnej slovensko-kubánskej spolupráce bude najmä energetika. "Energetika bola identifikovaná aj z kubánskej, aj z našej strany ako hlavná oblasť, kde máme možnosť presadiť naše podnikateľské subjekty. Je to do určitej miery dané aj historicky, pretože bývalé československé firmy boli veľmi aktívne na kubánskom trhu. V súčasnej dobe je to predovšetkým výmena, modernizácia kotlov, zariadení, ktoré využívajú mazut a klasické palivá," doplnil.

 

"Máme tu však aj ďalšie energetické projekty, ktoré sa zameriavajú na modernejšie oblasti, hlavne z oblasti obnoviteľných energetických zdrojov, ako je spracovanie cukrovej trstiny na výrobu elektriny, tepla a na výrobu bioetanolu. Ten by sa dal primiešavať do benzínu, čím by sa znížila závislosť Kuby od dovozu ropy," dodal Hudák.

 

Po rokovaní vedúcich predstaviteľov Slovenska a Kuby bolo slávnostne podpísané memorandum o porozumení v oblasti zdravotníctva, dohoda medzi ministerstvami školstva o spoločnom slovensko-kubánskom štipendijnom programe, ďalej dohoda o urovnaní formou dodávok a služieb, ako aj dohoda o projekte rekonštrukcie bloku kubánskej elektrárne Mariel.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies