Šarapovová si zahrá na charitatívnom podujatí v New Yorku

NETKY.SK • 6 Október 2016, 13:06 • 2 min
Šarapovová si zahrá na charitatívnom podujatí v New Yorku

NEW YORK - Ruská tenistka Maria Šarapovová sa objaví na kurte prvýkrát od zníženia jej dopingového trestu. Predstaví sa na budúcotýždňovom charitatívnom podujatí v New Yorku, ktorého hostiteľmi budú Billie Jean Kingová a Elton John.

slovakia

left justify in out

"Naozaj sa neviem dočkať návratu na kurt v tomto skvelom záujme. Teším sa na výborný tenis," vyhlásila podľa agentúry AP Šarapovová na margo akcie, ktorej peňažný výťažok poputuje nadácii Eltona Johna na boj proti AIDS. Okrem Šarapovovej budú hrať John McEnroe, Andy Roddick, Martina Navrátilová, Mark Philippoussis a Liezel Huberová.

 

Ruske v utorok zredukovali suspendáciu z dvoch rokov na pätnásť mesiacov, na januárovom Australian Open mala pozitívny test na meldónium.

 

Šarapovová možno dostane od organizujúcej francúzskej národnej federácie voľnú kartu na štart na parížskom Roland Garros 

 

Ruská tenistka v treste za porušenie antidopingových pravidiel Maria Šarapovová možno dostane od organizujúcej francúzskej národnej federácie FFT voľnú kartu na štart v hlavnej súťaži dvojhry na parížskom Roland Garros (22. mája - 11. júna 2017), hoci grandslamové podujatia sú v správe Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), ktorá pod vplyvom predmetnej kauzy nemá s niekdajšou líderkou svetového rebríčka práve najvľúdnejší vzťah.

"Zoznam držiteľov voľnej karty sa uzatvára 15 dní pred turnajom, takže máme čas pouvažovať o tom," oznámila tlačová služba podujatia na vyžiadanie ruskej agentúre TASS.

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne v utorok oznámil, že Šarapovovej dištanc skrátil z 24 na 15 mesiacov. Dvadsaťdeväťročná Ruska bude môcť hrať počnúc 26. aprílom 2017. Začne s nulovým renkingom.
 

Dve tretiny hráčov vedia o dopingových hriešnikoch

 

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) nerobí dosť pre potlačenie dopingu v tomto športovom odvetví, znie záver analýzy ESPN v kontexte riešenia kauzy Rusky Marie Šarapovovej. "Web Outside The Lines /OTL/ dospel k záveru, že reputácia tenisu je spochybnená laxnými antidopingovými aktivitami," napísal Mike Fish z ESPN. OTL referuje, že ITF má povážlivo chabú úspešnosť v tejto sfére. Podľa ESPN s odvolaním sa na Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) za rok 2014 odhalila ITF v priemere len jedného previnilca z 985 testovaných, zatiaľ čo v plávaní (FINA) bol pomer 1 z 520, v cyklistike (UCI) 1 z 296 a v atletike (IAAF) 1 z 274. "Nezdá sa to byť náhoda," znie titulok. 

ESPN urobila prieskum, na ktorý pri prísľube zachovania anonymity pristúpilo 31 tenistov. Z nich 65 % vyjadrilo názor, že aktivita ITF v boji proti dopingu nie je dostatočná a osobne vedia o hráčoch užívajúcich zakázané podporné prostriedky (PED´s). Nemenovaný dodávateľ PED´s pre OTL uviedol, že preparáty od neho odoberalo alebo odoberá 12-15 bývalých či terajších tenistov. Tenisový antidopingový program označil za "Mickey Mousa" roky fungujúceho "staromódne": "Testovanie dlhodobo bolo ľahkovážne. Robili ho len pre dojem. Nikdy nechytili žiadneho z mojich klientov." 

Výkonný riaditeľ vedeckého a technického oddelenia ITF Stuart Miller pre OTL povedal, že ITF vlani testovala 1032 hráčov, a upozornil: "Pri dostatku finančných prostriedkov by sme denne skontrolovali každého športovca na všetky látky. Ak je tu užívanie, na ktoré sme neprišli, samozrejme, som z toho frustrovaný." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona