Šarapovová sa odvolala proti dvojročnému trestu za doping

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 18:31 • 2 min
Šarapovová sa odvolala proti dvojročnému trestu za doping

LAUSANNE - Ruská tenistka Maria Šarapovová sa v utorok odvolala na Športový arbitrážny súd (CAS) proti dvojročnému zákazu činnosti za doping. Ten jej pred týždňom udelila Medzinárodná tenisová federácia (ITF).

slovakia

left justify in out

CAS oznámil, že obe strany sa dohodli na "zrýchlenom konaní" a verdikt by mal padnúť 18. júla. To znamená, že ak súd rozhodne v prospech Šarapovovej a zruší jej trest, tenistka sa môže predstaviť na augustovej olympiáde v Rio de Janeiro. Informovala agentúra AP. Šarapovová neprešla dopingovým testom na úvodnom grandslame roka Australian Open, keď jej v tele našli zakázanú látku meldónium. Ruske následne v marci dočasne zastavili činnosť a hrozil jej až štvorročný trest. Nakoniec dostala polovičný.

 

Svetová antidopingová agentúra (WADA) informovala, že v prípadoch tejto dopingovej látky bude trestať len tých športovcov, ktorí mali od 1. marca v tele viac než 1 mikrogram látky na mililiter. Meldónium je na zozname zakázaných substancií od 1. januára 2016 a v sieti testovania uviazla vyše stovka športovcov najmä z Ruska.

 

Šarapovová tvrdí, že meldónium užívala zo zdravotných dôvodov. Liek obsahujúci podpornú látku brala desať rokov. Antidopingoví predstavitelia priznali, že zatiaľ neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, ako dlho sa látka udrží v tele. Dvadsaťdeväťročná tenistka mala údajne veľmi nízke hodnoty. To, že sa meldónium dostalo 1. januára na zoznam zakázaných látok, podľa vlastných slov nezaregistrovala, keďže sa nedostala k žiadnemu varovaniu od ITF. Navyše liek, ktorý užívala, poznala pod menom Mildronat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies