Sapin: Žiadna paralelná mena pre Grécko

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 13:45 • 2 min
Sapin: Žiadna paralelná mena pre Grécko

MADRID - Francúzsky minister financií Michel Sapin v piatok odmietol možnosť zavedenia paralelnej meny v hlboko zadlženom Grécku, ktoré sa stále s medzinárodnými veriteľmi nedohodlo na podmienkach pokračovania zahraničnej finančnej pomoci odvracajúcej jeho bankrot.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Sapina počas návštevy Španielska je dohoda jedinou cestou a žiadny plán B neexistuje. Sapin sa totiž domnieva, že je to "politická otázka a v pláne eurozóny nie je sa zmenšovať, ale vzbudzovať sebadôveru". Ako uviedol, "neexistuje žiadna paralelná mena pre Grécko, existuje iba jedna mena, ktorou je euro".


Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc. Od EÚ a MMF Atény získali dva úverové programy v celkovom objeme takmer štvrť bilióna eur. Poslednú splátku v sume viac ako sedem miliárd eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť až do zhodnotenia reformných plánov novej vlády. Rozhovory viaznu na nezhodách medzi ľavicovou gréckou vládou a veriteľmi týkajúcich sa rozpočtových cieľov, dôchodkov a reforiem na trhu práce. Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) premiéra Aléxisa Tsíprasa však v predvolebnej kampani sľubovala Grékom rušenie úsporných opatrení.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies