Sapin: Pokuta od EÚ nám nehrozí

NETKY.SK • 20 November 2014, 14:27 • 2 min
Sapin: Pokuta od EÚ nám nehrozí

PARÍŽ - Francúzska vláda sa nezaoberá špekuláciami o pokute, ktorá vraj krajine hrozí za nedodržanie rozpočtových pravidiel EÚ. Vyhlásil to vo štvrtok minister financií Michel Sapin.

slovakia

left justify in out

 Ako uviedol, otázkam o možnej pokute čelí na každom stretnutí, považuje ich však za bezpredmetné. Zdroje agentúry Reuters v stredu uviedli, že EÚ zvažuje pokutovať Paríž za nesplnenie cieľov pri znižovaní rozpočtového deficitu. Ešte pred tromi týždňami sa zdalo, že Francúzsku trest nehrozí, keďže Európska komisia (EK) nevyužila možnosť žiadať okamžité zmeny v rozpočte na rok 2015. Na vyslovenie stanoviska k rozpočtu má EK čas najneskôr do pondelka. "Nie je to téma a nemá to opodstatnenie," zdôraznil Sapin. 

 

Viacerí predstavitelia EÚ podľa agentúry Reuters jasne uviedli, že pokuta pre Francúzsko za nesplnenie stanovených rozpočtových cieľov je reálnou možnosťou. Pokuta by mohla dosiahnuť výšku až 5 mld. eur. Európske orgány môžu krajinám, ktoré neplnia rozpočtové ciele, udeliť pokutu až do výšky 0,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Stále však pokračujú rokovania smerujúce k tomu, aby sa Francúzsko pokute mohlo vyhnúť. Takýto trest by totiž mohol znamenať posilnenie nepriaznivých nálad voči EÚ. "Môže sa to skončiť tak aj tak,“ povedal jeden z predstaviteľov EÚ. Rozhodnutie o pokute by mohlo padnúť budúci týždeň, prípadne v ďalšom týždni. 

 

Pravidlá EÚ vyžadujú, aby krajiny dosahovali rozpočtový deficit, ktorý nepresahuje hranicu troch percent HDP. Francúzsko sa zaviazalo, že tento cieľ splní už v roku 2013. Na dosiahnutie tejto hranice dostalo Francúzsko dva roky navyše. Paríž však avizuje, že stanovený cieľ nesplní ani v roku 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies