S&P znížila Cypru rating hlbšie do špekulatívneho pásma

NETKY.SK • 18 Október 2012, 08:39 • 2 min
S&P znížila Cypru rating hlbšie do špekulatívneho pásma

S&P znížila Cypru rating hlbšie do špekulatívneho pásma

slovakia

left justify in out

img

Cyprus v júni požiadal Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver. Dohnali ho k tomu problémy ostrovných bánk, ktoré doplatili na vysokú previazanosť s gréckym finančným sektorom.

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating Cypru z BB na úroveň B, čo je už tri stupne pod hranicou, ktorá oddeľuje investičné a špekulatívne pásmo. Dôvodom je meškanie rokovaní o záchrannom úvere s potenciálnymi veriteľmi.

Agentúra zároveň upozornila vládu na stredomorskom ostrove, že mu môže rating opäť zhoršiť. Objem zlých úverov v portfóliu cyperských bánk sa totiž zvýšil rýchlejšie, než sa čakalo.

Hrozí tak, že banky budú potrebovať viac peňazí na svoju rekapitalizáciu. Záchrana bánk zase povedie k nárastu štátneho dlhu na 130 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Cyprus v júni požiadal Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver. Dohnali ho k tomu problémy ostrovných bánk, ktoré doplatili na vysokú previazanosť s gréckym finančným sektorom. Výška úveru zatiaľ nebola stanovená, pretože zástupcovia veriteľov analyzujú situáciu na ostrove, aby presne zistili, koľko peňazí bude potrebovať. Pomôcť im pritom majú aj výsledky záťažových testov cyperských bánk. Cyperský minister financií Vassos Shiarly v tejto súvislosti uviedol, že ďalšie kolo rokovaní s potenciálnymi veriteľmi o záchrannom úvere by sa malo začať na budúci týždeň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies