S&P znížila rating Talianska o jeden stupeň

NETKY.SK • 20 September 2011, 17:37 • 2 min
S&P znížila rating Talianska o jeden stupeň

S&P znížila rating Talianska o jeden stupeň

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodná agentúra Standard a Poor's (S&P) znížila rating úverovej bonity Talianska o jeden stupeň na A/A-1 z A+/A-1+ s negatívnym výhľadom. To znamená, že v priebehu 12 až 18 mesiacov ho môže znova znížiť.

Dôvodom rozhodnutia S&P, ktoré prekvapilo trhy, sú zhoršujúce sa vyhliadky na hospodársky rast a politická neistota.

S&P začala s prehodnocovaním ratingu Talianska v máji tohto roka s vyhlásením, že vyhliadky jeho ekonomiky sa zhoršili a tiež pre pochybnosti, či vláda premiéra Silvia Berlusconiho dokáže efektívne reagovať na túto situáciu.

Kabinet v Ríme sa pre obrovský štátny dlh ocitol pod veľkým tlakom. Verejný dlh krajiny, ktorá je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, je po Grécku druhý najvyšší. Vláda preto minulý týždeň schválila balík nových úsporných opatrení v hodnote 59,8 miliardy eur a sľúbila, že do roku 2013 bude mať vyrovnaný rozpočet.

Ale trhy veľmi neveria tomu, že balík, ktorý parlament schválil po opakovaných úpravách a zmenách, vyrieši základný problém Talianska, a to je vytrvalo slabý, až stagnujúci hospodársky rast.

Rímsky kabinet už možno nebude môcť krajine naordinovať ďalšie škrty. Vláda pritom potrebuje rast rozpočtových príjmov, ale pri vysokom daňovom zaťažení a slabom výkone ekonomiky sú vyhliadky v tomto smere bledé.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies