Sankčná schéma pre hriešnikov je nedokonalá, Nemecko prekvapilo

NETKY.SK • 20 Október 2010, 07:33 • 2 min
Sankčná schéma pre hriešnikov je nedokonalá, Nemecko prekvapilo

Sankčná schéma pre hriešnikov je nedokonalá, Nemecko prekvapilo

slovakia

left justify in out

Slovenský minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) si myslí, že po chýbajúcej dohode ministrov financií Európskej únie (EÚ) na automatických sankciách pre rozpočtovo nedisciplinované krajiny by si mal každý členský štát eurozóny "strážiť svoj vlastný chrbát". Slovensko bolo zástancom tvrdého sprísnenia pravidiel pre krajiny, ktoré majú nadmerný rozpočtový deficit alebo nízke tempo znižovania verejného dlhu a Miklošove slová naznačujú, že nový európsky mechanizmus nebude vedieť efektívne bojovať proti nedisciplinovaným.
Nespokojnosť s kompromisným riešením vyjadril počas dnešného dňa okrem Mikloša aj jeho švédsky kolega Anders Borg. Nemecko, Švédsko, Fínsko, Holandsko, Slovinsko a Slovensko sa pôvodne zasadzovali za to, aby sankčné mechanizmy boli aplikovateľné okamžite a automaticky. Proti nim sa však postavila skupina krajín Francúzsko, Taliansko a Španielsko, ktoré chceli nechať trestanie členov výlučne v rukách Rady EÚ. Nemecko napokon upustilo od razenia tvrdej línie a pristúpilo na "mäkšie" pravidlá, ktoré posúvajú osudy krajín s uvoľnenými financiami do rúk Rady.
"Bol som prekvapený a samozrejme aj sklamaný, pretože sme presadzovali jasnejší prístup, aby sme znížili riziko opakovania morálneho hazardu. Naše návrhy boli iné, ako to, na čom sa dalo dohodnúť. Presadzovali sme v maximálnej miere automatickosť a čo najväčšiu tvrdosť. Dospeli sme ku kompromisu, ktorý síce posúva veci dopredu, ale nie dostatočne," konštatoval po dnešnom rokovaní ministrov financií krajín EÚ Mikloš.
Momentálne tak platí schéma, že po identifikovaní porušenia Paktu stability a rastu Európska komisia (EK) navrhne Rade EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti opatrenia, ktoré majú nasmerovať krajinu k priaznivému vývoju. O opatreniach bude hlasovať Rada a členská krajina dostane šesť mesiacov na to, aby si splnila "domácu úlohu". O úspešnosti jej počínania sa po polroku znovu rozhodne na zasadnutí ECOFIN-u a ak na nej kvalifikovaná väčšina vysloví nesplnenie stanovených cieľov, krajinu bude možné sankcionovať.
Miklošovi sa nepáči systém, akým sa bude možné k sankciám dopracovať. "Je to nepružný systém a bude trvať pomerne dlho, kým sa tresty aplikujú. Naviac sa im bude možné pomerne ľahko aj vyhnúť. Automatickosť by zaručovala rovnosť pri zaobchádzaní, no v tomto prípade stačí nájsť väčšinu členských štátov na zvrátenie sankcionovania," upozornil.
Dohoda je preto výhrou Francúzska, ktoré údajne ponúklo Nemecku za ustúpenie z pôvodných pozícií súhlas s otvorením Lisabonskej zmluvy, aby sa do nej mohol vložiť mechanizmus záväzných pravidiel v prípade problémov krajín s vlastnou kontrolou verejných financií.
"Dohoda len potvrdzuje to, o čom som presvedčený už dlhšie - je dôležité, aby sme u nás doma na národnej úrovni nastavili našimi zákonmi najprísnejšie pravidlá, aby sme mali zdravé verejné financie. Spoliehať sa na to, že sa zvýši efektívny tlak z Európskej únie, sa asi nebude dať. Videli sme, aké ťažkosti spôsobovalo prijatie Lisabonskej zmluvy, preto jej otváranie považujem za "holuba na streche". Nie je to v prospech zmien, ktoré by mali znižovať riziko opakovania kríz z minulosti," dodal slovenský minister financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies