Sankčný výbor BR OSN udelil výnimku, na olympiádu príde propagandista z KĽDR

NETKY.SK • 8 Február 2018, 07:37 • 2 min
Sankčný výbor BR OSN udelil výnimku, na olympiádu príde propagandista z KĽDR

NEW YORK - Výbor Bezpečnostnej rady OSN monitorujúci sankcie uvalené na Severnú Kóreu udelil výnimku sverokórejskému hodnostárovi, ktorého má na svojom čiernom zozname.

slovakia

left justify in out

Môže sa tak so svojou delegáciou zúčastniť na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Predseda sankčného výboru BR OSN, holandský veľvyslanec pri OSN Karel van Oosterom, uviedol, že výnimku dostal Čoe Hü, ktorý je na sankčnom zozname od 2. júna 2017 - má zákaz cestovania a zmrazené aktíva.

 

O výnimku požiadal v stredu juhokórejský diplomat Ham Sang Wok, ale pre celú 23-člennú severokórejskú delegáciu. Meno Čoe Hü nespomenul. Uviedol, že účasť delegácie z KĽDR "bude slúžiť ako príhodná príležitosť na zníženie napätia na Kórejskom polostrove a za jeho hranicami tým, že podporí prostredie vedúce k mierovému, diplomatickému a politickému riešeniu situácie na polostrove".

 

Čoe Hü je na sankčnom zozname OSN identifikovaný ako "prvý podpredseda oddelenia propagandy a agitácie v rámci Kórejskej strany práce, ktoré kontroluje všetky médiá v KĽDR a ktoré používa vláda na kontrolu verejnosti"Zoznam, ktorý predložil Ham Sang Wok sankčnému výboru BR OSN, ho však identifikuje ako "predsedu poradnej komisie pre telesnú kultúru a šport".

 

Ham Sang Wok v žiadosti uviedol, že severokórejská delegácia sa zúčastní na otvorení hier v piatok 9. februára a do nedele okrem iného absolvuje "medzikórejský dialóg na vysokej úrovni". Na tieto tri dni požiadal o udelenie výnimky pre 23-člennú sverokórejskú delegáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies