Sankcie voči Minsku sú pokusom o anarchiu a poškodia všetkým, varuje bieloruský minister

NETKY.SK • 27 September 2020, 10:11 • 2 min
Sankcie voči Minsku sú pokusom o anarchiu a poškodia všetkým, varuje bieloruský minister

Šéf rezortu zahraničia Bieloruska je presvedčený, že krajiny západného civilizačného okruhu robia chybu, lebo sankcie majú opačný efekt.

slovakia

left justify in out

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej prostredníctvom virtuálneho príhovoru na Valnom zhromaždení (VZ) OSN varoval pred uvaľovaním sankcií na Bielorusko. Je presvedčený, že vyjadrenia obáv západných krajín "sú len pokusom vniesť chaos a anarchiu" do Bieloruska. Správu o tom priniesla agentúra AP.

 

Podľa ministra sú sankcie a zasahovanie do vnútorných záležitostí Bieloruska škodia všetkým a ich efekt bude úplne opačný. "Vyzývame našich partnerov, aby preukázali múdrosť, zdržanlivosť a nestrannosť," dodal Makej.

 

 

Ministri Európskej únie sa minulý mesiac v zásade rozhodli uvaliť sankcie proti režimu staronového bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v súvislosti s údajne zmanipulovanými prezidentskými voľbami a potlačovaním protestov.

 

Ich schválenie blokuje Cyprus, ktorý tak chce dosiahnuť uvalenie sankcií EÚ voči Turecku. Nepáči sa im sporný prieskum ložísk zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Lídri EÚ by mali o tom rokovať aj na budúcotýždňovom summite.

 


Vlastné sankcie voči bieloruským činiteľom pripravuje v spolupráci so Spojenými štátmi a Kanadou aj Veľká Británia. Lukašenka neuznáva viacero krajín EÚ ako legitímneho prezidenta, vrátane SR. Prezidentské voľby prebehli 9. augusta a podľa oficiálnych výsledkov Lukašenko získal 80,1 percenta voličov. Opozičná kandidátka Cichanovskú mala získať 10,12 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies