Sankcie proti Rusku môžu byť prekážkou pre vytvorenie novej nemeckej vlády

NETKY.SK • 15 Október 2017, 15:26 • 2 min
Sankcie proti Rusku môžu byť prekážkou pre vytvorenie novej nemeckej vlády

BERLÍN - Rokovania nemeckých kresťanských a sociálnych demokratov (CDU/CSU), Zelených a slobodných demokratov (FDP) o vytvorení koaličnej vlády budú musieť prekonať viaceré veľké prekážky.

slovakia

left justify in out

Jednou z nich sa stáva dosiahnutie zhody na zásadách politiky voči Rusku.

 

Podpredseda FDP Wolfgang Kubicki tento týždeň povedal, že namiesto hospodárskych sankcií proti Moskve by sa mal viesť s Kremľom dialóg. Kritizoval NATO za prítomnosť jeho jednotiek v pobaltských krajinách pri ruských hraniciach. Sankcie označil za nesprávne. „Sankcie majú zmysel, len keď sú účinné."

 

„Ak sa však vie, že druhá strana ich môže ľahko obchádzať, potom sú nezmyslom,“ uviedol Kubicki pre najnovšie vydanie týždenníka Spiegel.

 

Podľa neho je detskou predstava, že sa Rusko niekedy vzdá Krymu len preto, že sankcie budú trvať dlho. „Som za to, aby sme sa od kultúry sankcií vrátili ku kultúre dialógu,“ povedal politik FDP. Medzinárodné sankcie sa zaviedli v roku 2014 po ruskej anexii Krymu.

 

Kubicki neobišiel ani zámer NATO zvýšiť výdavky jeho členov na obranu do roku 2024 na 2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Najprv sa musí vyjasniť, aký výkon bude musieť Bundeswehr dosiahnuť, a až potom by sa malo hovoriť o nákladoch.

 

Predseda FDP Christian Lindner ešte pred Kubickim žiadal, aby bolo Rusko znovu prijaté do G7, čím vyvolal nevôľu unionistických strán.

 

V kampani pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v Nemecku konali koncom septembra, navrhoval, aby sa súčasný stav Krymu označil za „dlhodobé provizórium“.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies