Sankcie proti Rusku budú zrušené, ak sa bude dodržiavať prímerie

NETKY.SK • 12 Január 2015, 17:15 • 2 min
Sankcie proti Rusku budú zrušené, ak sa bude dodržiavať prímerie

MOSKVA - Európska únia zváži zrušenie sankcií voči Rusku len v prípade, že bude dosiahnutý "skutočný pokrok" pri napĺňaní dohody o prímerí prijatej v septembri v Minsku.

slovakia

left justify in out

V pondelok v Moskve to povedal lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkevics, ktorého krajina momentálne predsedá EÚ. Rinkevics sa stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom predtým, ako obaja odcestovali na rokovanie s ich nemeckým, francúzskym a ukrajinským partnerom o ukrajinskej kríze v Berlíne. "Sankcie zavedené pre východnú Ukrajinu môžme stiahnuť, ak uvidíme aj výsledky a nielen podpisovanie dohôd," vyhlásil lotyšský minister. Dodal, že v prípade porušovania dohody z Minsku nemôže dokonca vylúčiť rozšírenie súčasných sankcií. Lavrov v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že "umelé prekážky" medzi Ruskom a EÚ budú čo najskôr odstránené.

 

Dohoda z Minsku hovorí o prímerí, to však neustále porušujú obe strany. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko, že proruských separatistov podporuje dodávaním zbraní aj bojovníkov. Moskva tieto obvinenia popiera. Konflikt na Ukrajine si od apríla minulého roku vyžiadal už najmenej 4700 mŕtvych. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pozval lídrov Ruska, Francúzska a Nemecka na rokovania o ukrajinskej kríze, ktoré sa majú konať vo štvrtok v kazašskej Astane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies