Sankcie pre Rusko môžu ohroziť výrobu v dvoch slovenských automobilkách

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 14:34 • 2 min
Sankcie pre Rusko môžu ohroziť výrobu v dvoch slovenských automobilkách

BRATISLAVA - Prípadné sankcie zo strany Európskej únie (EÚ) voči Ruskej federácii v súvislosti s vývozom tovarov by sa dotkli dvoch z troch slovenských automobiliek.

slovakia

left justify in out

Za málo významný označil ruský trh len hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia Peter Švec. "Nevieme, samozrejme, aké by mohli byť tie sankcie, ale nepredpokladáme, že by sa nás to mohlo výrazne dotknúť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR v Bratislave. Ako dodal, koncern zo svojej fabriky v SR začal vlani vyvážať do Ruska jeden z modelov, no ide o tak nízke počty, že by to nemalo ovplyvniť produkciu slovenského závodu. 
     

Zo závodu Kia Motors Slovensko smeruje do Ruska približne 22 % produkcie, čo predstavuje viac ako 60.000 vozidiel za rok. Zároveň ide o najvýznamnejší trh závodu. "Situáciu zatiaľ pozorne monitorujeme, ale zaujať akékoľvek stanovisko momentálne by bolo predčasné," konštatoval hovorca firmy Jozef Bačé.
     

Pre Volkswagen Slovakia (VW SK) patrí ruský trh medzi 10 najväčších exportných regiónov, do ktorých vyváža svoje automobily. Podľa hovorcu Vladimíra Machalíka aj jeho spoločnosť sleduje vývoj okolo možných obchodných sankcií pre Rusko. "Pevne veríme, že sa nájde také riešenie, ktoré bude mierové a jednoducho zachovajú obe strany chladnú hlavu," uviedol Machalík.
     

Ako dnes na tlačovej konferencii povedal prezident ZAP SR Jaroslav Holeček, počas tohto roka by sa malo na Slovensku vyrobiť viac ako 900.000 vozidiel. Táto predpoveď však neráta s možným rizikom exportných sankcií voči Rusku ani nepočíta s vývojom v rusko-ukrajinskom konflikte.
     

Rok 2013 bol pre výrobcov automobilov v SR rekordný s celkovým počtom 987.718 vyrobených vozidiel. Spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia vyrobila vlani 248.000 áut, čo predstavuje 15,7-% medziročný nárast. "Je to pre nás rekordný rok. Vyrobili sme najviac za osem rokov výroby," podotkol Švec a dodal, že kapacita výrobného závodu nebola aj napriek tomu naplnená. V tomto roku plánuje spoločnosť zvýšiť produkciu.
     

Rekordný rok zaznamenala vlani aj Kia Motors Slovensko, ktorá na Slovensku vyrobila 313.000 vozidiel, čo predstavuje 7-% medziročný rast. Podľa Bačého sa fabrike podarí aj v tomto roku využiť naplno kapacitné možnosti a výroba dosiahne rovnakú prípadne vyššiu úroveň než vlani.
     

Spoločnosť Volkswagen Slovakia zaznamenala minulý rok v produkcii takisto historicky najvyššie čísla. Z jej výrobných pásov v SR vlani zišlo viac ako 426.000 vozidiel. "Volkswagen Slovakia vyrába vozidlá pre 148 krajín sveta," informoval Machalík. Produkcia prevodoviek sa v slovenskom závode vlani udržala na úrovni predchádzajúceho roka a výroba komponentov medziročne vzrástla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies