Sankcie na Rusko uvalili už aj Facebook a Eurovízia

NETKY.SK • 25 Február 2022, 19:06 • 2 min
Sankcie na Rusko uvalili už aj Facebook a Eurovízia

BRATISLAVA - Moskva odpovedala na rozhodnutie Facebooku čiastočným obmedzením sociálnej siete na území krajiny.

slovakia

left justify in out

Rusko čiastočne obmedzí prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

 

img

 

Regulačný úrad vyzval Facebook, aby zrušil obmedzenia uvalené vo štvrtok na agentúru RIA Novosti, televízny kanál Zvezda a spravodajské weby Lenta.ru a Gazeta.ru.

 

Príspevky vyššie spomenutých médií sú podľa Roskomnadzoru na Facebooku označené ako nespoľahlivé a zobrazujú sa menej ľuďom ako doteraz.

 

Prečítajte si tiež: EÚ uvalí sankcie na Vladimira Putina a Sergeja Lavrova!

 

Roskomnadzor začne prístup k Facebooku v Rusku obmedzovať ešte počas piatka, podrobnosti však neuviedol. Úrad vo vyhlásení označil svoje kroky za „opatrenia na ochranu ruských médií“. Dodal, že Facebook podľa ruského ministerstva zahraničných vecí a generálnej prokuratúry nesie zodpovednosť „za porušovanie základných ľudských práv a slobôd, ako aj práv a slobôd ruských občanov“.

 

Facebook v reakcii na ruský útok na Ukrajinu zriadil „špeciálne operačné centrum“, ktoré monitoruje príspevky súvisiace s týmto vojenským konfliktom, uviedol vo štvrtok na Twitteri šéf bezpečnosti tejto sociálnej siete Nathaniel Gleicher.

 

Stopka od Eurovízie

 

Rusko sa z dôvodu prebiehajúcej invázie svojich síl na Ukrajine nebude môcť zúčastniť na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia. Oznámila to v piatok podľa agentúry AFP Európska vysielacia únia (EBU), ktorá je organizátorom podujatia.

 

EBU vo svojom vyhlásení okrem iného konštatuje, že účasť Ruska na tohtoročnej Eurovízii by „vzhľadom na bezprecedentnú krízu na Ukrajine poškodila povesť súťaže“. Hovorca EBU navyše pre AFP potvrdil, že občania Ruska nebudú môcť tento rok ani hlasovať za interpretov iných krajín.

 

 

EBU ďalej uviedla, že predtým, ako dospela k tomuto rozhodnutiu, uskutočnila rozsiahle konzultácie so svojimi členskými krajinami.

 

V poradí 66. ročník Eurovízie sa uskutoční v dňoch 10. - 14. mája v talianskom meste Turín, keďže vlani v Rotterdame zvíťazila talianska rocková skupina Maneskin.

 

Možno vás zaujme: Joe Biden predstavil sankcie proti Rusku. S Putinom sa už nechce rozprávať

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies