Sanitky bez lekárov zefektívnia systém, tvrdí Falck

NETKY.SK • 19 Február 2018, 11:39 • 2 min
Sanitky bez lekárov zefektívnia systém, tvrdí Falck

BRATISLAVA - Nahradenie lekárov v sanitkách záchranármi zefektívni systém a zlepší dostupnosť posádok. Myslí si to najväčší prevádzkovateľ staníc záchrannej zdravotnej služby, spoločnosť Falck Záchranná a.s.

slovakia

left justify in out

"Nejde o žiadne náhle rozhodnutia bez podkladov. Nemôžem hovoriť za celú sieť, ale napríklad pri našich staniciach rýchlej lekárskej pomoci (RLP) išlo o stanice s najnižšou vyťaženosťou," vysvetľuje Ivo Krpelan, generálny riaditeľ spoločnosti. Falck od začiatku februára transformoval stanice v Tornali, Rajci, Kysuckom Novom Meste, Levoči a Sabinove.

 

"Ak zvážime aj rastúci nedostatok lekárov na trhu, ich potrebu v nemocniciach a na novootváraných urgentných príjmoch a k tomu pripojíme dostatočné kompetencie, vzdelanie a skúsenosti zdravotníckych záchranárov, tak išlo o logický krok ako zefektívniť celú sieť," dopĺňa Krpelan.

 

"Na Slovensku funguje len 1/3 posádok s lekárom, 2/3 posádok sú posádky len so zdravotníckym záchranárom, ktoré už dlhé roky jazdia na výjazdy a ošetrujú pacientov," dodáva medicínska riaditeľka Falck Záchranná Adriana Kilianová.

 

Ministerstvo zdravotníctva SR začalo rušiť stanice rýchlej lekárskej pomoci od začiatku tohto roka. Ministerstvo už podobný krok urobilo v roku 2013, z RLP sa na rýchlu zdravotnícku pomoc (RZP) transformovalo 26 staníc.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies