Šanghajský rebríček vybral top 500 univerzít, Slovensko je bez zastúpenia

NETKY.SK • 15 August 2016, 16:43 • 2 min
Šanghajský rebríček vybral top 500 univerzít, Slovensko je bez zastúpenia

BRATISLAVA – V rebríčku top 500 univerzít Šanghajského rebríčka sa neumiestnila ani jedna slovenská univerzita. Zastúpenie medzi najlepšími univerzitami sveta však majú susedné Česko s Univerzitou Karlovou v Prahe či Poľsko, ktoré má v rebríčku dve univerzity. Rebríček dnes zverejnili na internetovej stránke www.shanghairanking.com.

slovakia

left justify in out

V prvej desiatke najlepších univerzít sa umiestnilo osem amerických a dve britské univerzity. Najlepšou univerzitou podľa zverejneného rebríčka je Harvard University, nasleduje Stanford University a University of California, Berkeley. Väčšina z 500 univerzít sa nachádza v Európe (204), v Amerike je 165 univerzít, v Ázii a Oceánii 126 a v Afrike päť.

 

Top 20 najlepších univerzít podľa Šanghajského rebríčka:

img

 

Ako uviedol Inštitút vzdelávacej politiky vo svojom komentári, ARWU (Šanghajský rebríček) hodnotí viac ako 1 200 vysokých škôl, ale vo forme rebríčka zverejňuje len 500 najlepších. Tridsať percent z celkového hodnotenia závisí od indikátorov, ktoré sú spojené s nositeľmi Nobelovej ceny a Fieldsovej medaily.

 

Tieto indikátory dokážu rozlíšiť iba medzi špičkovými pracoviskami, ostatné školy v nich nebodujú. Napríklad v roku 2014 malo nulové hodnotenie v počte absolventov, ktorí získali uvedené ocenenia, až 293 z najlepších 500 vysokých škôl. Pri počte zamestnancov, ktorí pracovali pre jednotlivé školy v čase, keď získali ocenenie, malo v roku 2014 nulové skóre až 359 škôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona