Šanghajská polícia priznala, že pri silvestrovskej tragédii podcenila dav

NETKY.SK • 2 Január 2015, 07:44 • 2 min
Šanghajská polícia priznala, že pri silvestrovskej tragédii podcenila dav

ŠANGHAJ/PEKING - Čínske štátne médiá a verejnosť dnes kritizovali vládu a políciu za to, že nezabránili silvestrovskej tragédii vo finančnej metropole Šanghaj, kde pri tlačenici zahynulo 36 ľudí a 49 utrpelo zranenia, 13 z nich ťažké.

slovakia

left justify in out

Mestská polícia dnes podľa agentúry China News Service pripustila, že podcenila veľkosť davu, ktorý sa zhromaždil na pešej zóne Waj-tchan rozprestierajúcej sa pozdĺž rieky Chuang-pchu. "Polícia neodhadla počet ľudí, ktorí prišli na túto akciu," povedal zástupca náčelníka Cchaj Li-sin.
      

Médiá odhadli, že na novoročné oslavy prišlo 100.000- 150.000 ľudí. Úrady však odmietli zverejniť konkrétne číslo. Hovorca polície poprel tvrdenia očitých svedkov, podľa ktorých spôsobili smrtiacu tlačenicu falošné bankovky vyhodené z okna nočného klubu. K tomuto činu síce došlo, ale až najmenej 15 minút po začiatku tlačenice a 60 metrov od nej. Svedok pre noviny South China Morning Post uviedol, že vyhodenie bankoviek prinajmenšom prispelo k zvýšeniu chaosu.
      

Podľa polície sa situácia v dave začala vyhrocovať okolo 23.30 h miestneho času (17.30 h SEČ). Následne bolo na miesto vyslaných asi 500 príslušníkov, avšak vzhľadom na množstvo ľudí trvalo dlhšie ako zvyčajne, kým sa tam dostali.
      

Oficiálna tlačová agentúra Sinchua napísala, že vláda sa nemôže zbaviť zodpovednosti za tragédiu. Kritizovala skutočnosť, že v čase masovej akcie bolo v službe tak málo policajtov. Zároveň poznamenala, že tlačenica vznikla neďaleko vychvaľovanej novej zóny voľného obchodu, označovanej za "pýchu krajiny".
      

Denník Shanghai Daily minulý týždeň informoval, že vítanie nového roka na promenáde, kde sa vlani stretlo zhruba 300.000 ľudí, úrady zrušili pre obavy o bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona