Šanghaj trpí chorobou veľkého mesta, počet obyvateľov musí obmedziť

NETKY.SK • 26 December 2017, 11:01 • 2 min
Šanghaj trpí chorobou veľkého mesta, počet obyvateľov musí obmedziť

ŠANGHAJ - Čínska finančná metropola Šanghaj obmedzí do roku 2035 svoju populáciu na 25 miliónov ľudí v rámci snahy vyrovnať sa s tamojšou "chorobou veľkého mesta". S odvolaním sa na čínsku vládu o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vláda uviedla, že cieľ regulácie veľkosti Šanghaja je súčasťou hlavného územného plánu tohto mesta na roky 2017-35, ktorý schválil príslušný úrad. "Do roku 2035 bude počet obyvateľov so stálym bydliskom v Šanghaji obmedzený na približne 25 miliónov a celkové pozemky, ktoré budú dané k dispozícii na výstavbu, nepresiahnu 3200 štvorcových kilometrov," píše sa v oznámení.

 

Čínske štátne médiá uviedli, že "choroba veľkého mesta" nastáva vtedy, keď veľkomesto sužuje znečistenie životného prostredia, dopravné zápchy a nedostatočné kapacity verejných služieb napríklad v oblastiach školstva a zdravotníctva. Mnohé z najväčších miest v Číne čelia tiež výraznému nárastu cien nehnuteľností, čo vyvoláva obavy z "bubliny" v tomto sektore.

 

Šanghaj, ktorý leží na východnom pobreží krajiny, mal koncom roka 2015 podľa oficiálnych štatistík 24,15 milióna obyvateľov s trvalým pobytom, informovala ešte vlani oficiálna tlačová agentúra Sinchua.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona