Sanders zvíťazil vo volebných zhromaždeniach Demokratickej strany vo Wyomingu

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 09:15 • 2 min
Sanders zvíťazil vo volebných zhromaždeniach Demokratickej strany vo Wyomingu

CHEYENNE - Bernie Sanders síce zvíťazil v sobotných volebných zhromaždeniach Demokratickej strany v americkom štáte Wyoming, avšak na počet získaných delegátov iba remizoval s rivalkou Hillary Clintonovou. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo Wyomingu sa hralo len o 14 delegátov (plus štyroch superdelegátov), čo je najmenej zo všetkých 50 amerických štátov.

 

Demokrati v primárkach a volebných zhromaždeniach prideľujú delegátov podľa pomerného systému, takže ani porazení kandidáti v jednotlivých štátoch neobídu naprázdno. Sandersovi tak nestačilo ani jasné víťazstvo vo Wyomingu (56 percent), aby stiahol Clintonovej náskok v celkovom súčte o čo i len jedného delegáta. Obaja tu získali po sedem delegátov.

 

Clintonová má teraz na konte 1287 delegátov, kým Sanders 1037. Ak sa počítajú aj superdelegáti - teda predstavitelia strany, ktorí môžu podporiť kohokoľvek - Clintonová má ešte väčší náskok: 1756 oproti Sandersovým 1068. Na nomináciu do prezidentských volieb treba u demokratov získať najmenej 2383 hlasov delegátov a superdelegátov.

 

Sanders oznámil svoje sobotňajšie víťazstvo vo Wyomingu na predvolebnom mítingu v newyorskom Queense. "Spravodajský blok: Práve sme vyhrali vo Wyomingu," vyhlásil pred svojimi priaznivcami.

 

Vermontský senátor, ktorý označuje sám seba za demokratického socialistu, bol favoritom hlasovania. Wyoming je štát podobný tým, v akých víťazil aj predtým - vidiecky, západniarsky a prevažne belošský, poznamenali analytici televízie CNN.

 

Aby nič nenechal na náhodu, Sanders usporiadal míting v 30-tisícovom meste Laramie vo Wyomingu ešte v utorok večer, keď vyhral primárky vo Wisconsine. Podľa očakávaní to však bol viac-menej vrchol pozornosti, ktorú demokrati venovali Wyomingu. Tento riedko osídlený štát, domov bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, sa považuje za domínium republikánov. Vzhľadom na to i na nízky počet delegátov tu demokrati nevynakladajú príliš veľa energie na kampaň.

 

Pre Sandersa však toto víťazstvo znamená ôsmy triumf v ostatných deviatich primárkach či caucusoch, čo môže pôsobiť ako morálna vzpruha pred dôležitými primárkami v New Yorku plánovanými na 19. apríla. Tam sa bude bojovať až o 247 delegátov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies