Sanders zvíťazil v demokratických primárkach zahraničných Američanov

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 22:31 • 2 min
Sanders zvíťazil v demokratických primárkach zahraničných Američanov

WASHINGTON - Demokratický kandidát na nomináciu do amerických prezidentských volieb Bernie Sanders zaznamenal veľké víťazstvo v primárkach svojej strany, v ktorých hlasovali občania USA žijúci trvalo alebo dočasne v zahraničí, združení v organizácii Democrats Abroad.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia Demokratickej strany, z ktorého dnes citovala agentúra AP, odovzdalo 1.-8. marca svoj hlas prostredníctvom internetu, pošty alebo osobne 34.570 Američanov žijúcich v 38 zahraničných krajinách. Sanders dostal 69 percent hlasov, čím získal deväť z 13 delegátov na nominačný zjazd, o ktorých sa rozhodovalo v týchto primárnych voľbách.

 

Jeho demokratická súperka Hillary Clintonová dostala 31 percent hlasov, čo znamená zisk štyroch delegátov. Pre Sandersa ide o dôležité víťazstvo, keďže minulý týždeň ho počas tzv. volebného superutorka Clintonová porazila vo všetkých piatich štátoch.

 

Bývalá prvá dáma krajiny má momentálne 1163 delegátov, zatiaľ čo Sanders 844.

 

V americkom systéme primárok voliči v každom štáte vyberajú delegátov podporujúcich jednotlivých kandidátov. Delegáti následne hlasujú za týchto kandidátov počas celonárodných zjazdov tej-ktorej politickej strany.

 

Ak sa vezmú do úvahy aj tzv. superdelegáti - stranícki lídri, ktorí môžu podporiť akéhokoľvek kandidáta, Clintonovej náskok pred Sandersom je v pomere 1630:870. Na získanie nominácie je potrebných celkovo 2383 delegátov.

 

Demokratický súboj sa najbližšie presunie do západných štátov, kde sa spolieha na víťazstvo najmä Sanders. V utorok sa bude hlasovať v Arizone, Idahu a Utahu, kde sa kandidáti uchádzajú o celkovo 131 delegátov. V sobotu sa uskutoční hlasovanie na Aljaške, Havaji a v štáte Washington, kde bude k dispozícii 142 delegátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona