Sanders zvíťazil nad Clintonovou v štáte Maine

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 06:34 • 2 min
Sanders zvíťazil nad Clintonovou v štáte Maine

WASHINGTON - Senátor za americký štát Vermont Bernie Sanders zvíťazil v nedeľňajšom hlasovaní o kandidátovi Demokratickej strany v prezidentských voľbách v štáte Maine.

slovakia

left justify in out

Jeho ôsme víťazstvo nad súperkou Hillary Clintonovou v doterajšom priebehu nominačného procesu však veľmi neovplyvní celkovú vedúcu pozíciu exministerky zahraničných vecí, informovala tlačová agentúra AP.

 

V Maine demokrati rozhodovali na volebných zhromaždeniach (caucuses) o 25 delegátoch celonárodného nominačného zjazdu strany. Sanders má istých najmenej 14 z nich, pokým Clintonová získa najmenej šiestich delegátov. O zvyšných piatich sa ešte nerozhodlo.

 

Televízia CNN informovala, že po sčítaní 78 percent hlasov viedol Sanders so ziskom 64,2 percenta pred Clintonovou s podporou 35,6 percenta hlasujúcich.

 

Pred hlasovaním v štáte Maine mala Clintonová náskok najmenej 1123 delegátov pred 484 delegátmi Sandersa, vyplýva z údajov AP. Tieto počty zahŕňajú aj tzv. superdelegátov - členov Kongresu, guvernérov a straníckych predstaviteľov, ktorí sú automaticky delegátmi nominačného zjazdu a ktorí môžu podporiť kandidáta podľa svojho výberu.

 

Na získanie nominácie Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách potrebuje úspešný kandidát najmenej 2383 delegátov.

 

Sanders spolu s Maine zvíťazil vo ôsmich z 19 štátov, kde s dosiaľ konali primárky alebo volebné zhromaždenia demokratov. Prvý skončil tento víkend aj v Kansase a Nebraske, avšak Clintonová v sobotu s veľkým náskokom vyhrala v Louisiane. Zo 134 delegátov rozdeľovaných uplynulý víkend dostane Sanders najmenej 66 a Clintonová najmenej 63.

 

V republikánskych volebných zhromaždeniach v Maine zvíťazil v sobotu senátor za štát Texas Ted Cruz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona