Sanders porazil Clintonovú v primárkach vo Washingtone aj na Aljaške

NETKY.SK • 27 Marec 2016, 09:03 • 2 min
Sanders porazil Clintonovú v primárkach vo Washingtone aj na Aljaške

WASHINGTON - Vermontský senátor Bernie Sanders je víťazom sobotňajších primárok Demokratickej strany na Aljaške a v štáte Washington na severozápade USA, v oboch amerických štátoch s veľkým náskokom porazil svoju súperku Hillary Clintonovú v súboji o demokratickú prezidentskú nomináciu.

slovakia

left justify in out

Po zrátaní 46 percent hlasov v štáte Washington viedol Sanders nad Clintonovou podľa CNN pomerom hlasov 79,9 percenta ku 25,9.

Na Aljaške mal Sanders po zrážaní 73 percent hlasov 79,2 percenta hlasov, zatiaľ čo Clintonová 20,8 percenta.

Medzičasom sa začalo hlasovanie aj na Havaji, ktorý je tretím štátom USA, kde sa v sobotu konajú demokratické primárky (volebné zhromaždenia - caucasy).

Sanders na mítingu v meste Madison v štáte Wisconsin poďakoval svojim stúpencom za svoje sobotňajšie"prenikavé víťazstvo".

"Vedeli sme, že sa veci zlepšia", keď sa kampaň presunie do západných amerických štátov. "Robíme významné zárezy do vedenia Clintonovej", citovala ho tlačová agentúra DPA.

Dlhoročný člen amerického Kongresu, ktorý sa označuje za demokratického socialistu, sa ukázal byť nezvyčajne silným protikandidátom Clintonovej, ktorá však naďalej zostáva favoritkou na demokratickú prezidentskú nomináciu, o ktorej rozhodne júlový stranícky kongres.

Clintonová v utorok vyhrala primárky v Štáte Arizona, ale Sanders zvíťazil v štátoch Idalo a Utah.

Senátorovi Sandersovi sa darí dobre v štátoch, kde sa konajú volebné zhromaždenia, na ktorých sa zúčastňujú zvyčajne presvedčení členovia strany a jej stúpenci majú iba malý vplyv na výsledok hlasovania, napísala agentúra DPA.

Clintonová mala tento týždeň v štáte Washington (kde ide o 101 delegátov) dve predvolebné akcie a Sanders tam mal mítingy v piatok. Obaja však venovali relatívne malú pozornosť vzdialeným štátom Aljaška a Havaj, ktoré vzhľadom na relatívne malú populáciu volia iba 16 a 25 delegátov.

Oba štáty sú v celoštátnych voľbách silno prodemokratické, zatiaľ čo Aljaška favorizuje republikánov.

Presné rozdelenie delegátov zo štátu Washington však nemusí byť známe aj niekoľko týždňov, hoci väčšinu z nich získa víťaz Sanders. Iba 34 zo 101 delegátov sa prideľuje na celoštátnom základe. Z nich získa Sanders najmenej 18 a Clintonová najmenej 5. Zvyšných 67 delegátov je rozdelí na základe výsledkov hlasovania v kongresových volebných obvodoch.

Súboj o demokratickú prezidentskú nomináciu vedie Clintonová, ktorá pred sobotňajším hlasovaním mala podľa novín New York Times približne 1690 delegátov a Sanders 946.

Medzi republikánmi, ktorí v sobotu žiadne primárky nemali, vedie Donald Trump. Vedenie strany však jeho kandidatúru ešte nepodporilo a jeho oponenti dúfajú, že sa im na straníckom kongrese podarí presadiť iného kandidáta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies