Sánchez je prvým španielskym premiérom, ktorý neprisahal na Bibliu a kríž

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 15:38 • 2 min
Sánchez je prvým španielskym premiérom, ktorý neprisahal na Bibliu a kríž

MADRID - Nový španielsky premiér Pedro Sánchez zložil v sobotu pred kráľom Filipom VI. predpísaný sľub, pričom prisahal len na ústavu, nie na náboženské symboly - kríž a Bibliu.

slovakia

left justify in out

Denník La Vanguardia vysvetlil, že zaužívaný protokol zmenil kráľ Filip, keď v roku 2014 povolil prísahu bez Biblie alebo kríža. Kráľovský dvor vtedy vysvetlil, že ide o naplnenie slov o náboženskej slobode, ktorú v Španielsku zaručuje ústava.

 

Sánchez sa pri skladaní sľubu zaviazal plniť povinnosti predsedu vlády "so cťou a svedomím". Sľúbil aj vernosť kráľovi a ústave ako základnému právnemu predpisu štátu.

 

Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj Sánchezov predchodca v úrade, konzervatívec Mariano Rajoy, ktorého vláde poslanci španielskeho parlamentu vyslovili v piatok nedôveru v dôsledku korupčného škandálu súvisiaceho s jeho Ľudovou stranou (PP).

 

Sánchez je v Španielsku prvým politikom, ktorý sa stal premiérom na základe vyslovenia nedôvery predchádzajúcej vláde. Súčasne je v poradí siedmym premiérom od vzniku demokratického Španielska.

 

Vo svojom príhovore po zložení sľubu Sánchez vyhlásil, že sa bude snažiť riešiť všetky výzvy, ktorým krajina čelí, najmä však v sociálnej sfére, kde nezamestnanosť a neistota stále ohrozujú časť obyvateľstva krajiny napriek oživeniu jej ekonomiky.

 

Sánchez avizoval, že na zostavovaní svojej vlády bude pracovať počas víkendu. Jej zloženie by malo byť známe na budúci týždeň, informovala Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona