Šance Ukrajiny na vstup do NATO a EÚ pre korupciu klesajú

NETKY.SK • 4 December 2017, 11:35 • 2 min
Šance Ukrajiny na vstup do NATO a EÚ pre korupciu klesajú

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko si veľmi praje, aby Ukrajina vstúpila do NATO a stala sa členom EÚ. V krátkom čase plánuje zorganizovať referendum, v ktorom ukrajinský ľud rozhodne o budúcnosti krajiny.

slovakia

left justify in out

Prezident Porošenko neustále prízvukuje dôležitosť členstva v aliancii a únii. Je presvedčený, že aj jeho ľud zdieľa tento názor a v referende túto myšlienku podporia. "So vstupom do únie súhlasí 56 percent obyvateľov,“ poznamenal portál Radio Liberty. So vstupom do NATO je to už horšie. Za vstup je len 43% Ukrajincov. V konečnom dôsledku sa aj toto číslo dá považovať za úspech, keďže ešte pred pár rokmi ho podporovalo ledva 20% obyvateľstva.

 

Hovoriť o vstupe Ukrajiny do únie či aliancie je v súčasnosti predčasné. Nespĺňa politické, vojenské, práve ani hospodárske kritéria. Čo potvrdil aj bývalý americký veľvyslanec v Kyjeve Steven Pifer. "Nie som si istý, či referendum má zmysel s ohľadom nedostatočnú podporu v obidvoch organizáciách teraz, aby sa Ukrajina vydala na cestu k členstvu. Lepší smer je prehĺbiť praktickú spoluprácu,“ napísal exdiplomat na Twitteri.

 

 

Ukrajinské plány však výrazným spôsobom neguje aj vysoká miera korupcie, s ktorou si štát jednoducho nevie poradiť. V rebríčku organizácie Transparency International sa umiestnila na 131. mieste zo 176 štátov. Kyjev je kritizovaný aj za neschopnosť zriadiť nezávislý protikorupčný súd, ktorý by bojoval proti úplatkárstvu a rodinkárstvu. Veľkým problémom je aj pomalá justícia, ktorá nerieši skutočne vážne kauzy aj napriek tomu, že vyšetrovanie bolo ukončené už dávno.

 

Dokonca aj samotný predseda EK Jean-Claude Juncker apeloval na ukrajinského prezidenta, aby sa viac venoval potláčaniu korupcie, inak sa nepohnú z miesta. Porošenko sa však voči kritike bráni tým, že urobil viac reforiem v krajine za jeho funkčné obdobie, ako sa urobilo od samotného vzniku Ukrajiny.

 

Porošenko, ktorého v budúcom roku čakajú prezidentské voľby bude mať čo robiť, aby si svoj post hlavy štátu obhájil. Jeho preferencie a popularita totiž neustále klesajú, pričom až 75% Ukrajincov sa vyjadrilo, že sú nespokojní s jeho výsledkami a väčšina oslovených považuje situáciu v krajine za chaotickú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona