Šance Madridu stúpajú, favoritom voľby OH 2020 je Tokio

NETKY.SK • 6 September 2013, 12:24 • 2 min
Šance Madridu stúpajú, favoritom voľby OH 2020 je Tokio

BUENOS AIRES - Aj deň pred očakávanou voľbou dejiska olympijských hier v roku 2020 sa v trojlístku Tokio, Madrid, Istanbul všeobecne najväčšie šance dávajú japonskej metropole. Tokio však nie je jednoznačný favorit na víťazstvo. Trojica kandidátov je vzácne vyrovnaná, každý má svoje prednosti aj slabé stránky.

slovakia

left justify in out

Tokio má pred svojimi súpermi náskok v tom, že v neľahkej dobe globálnej krízy ponúka relatívnu ekonomickú stabilitu a spoľahlivosť. Negatívom je nedávna havária v jadrovej elektrárni Fukušima a únik rádioaktívnej vody do okolia. Japonci však tvrdia, že s Tokiom to nemá nič spoločné. "Úroveň radiácie je v Tokiu rovnaká ako v Londýne či New Yorku," ubezpečil šéf japonskej kandidatúry Cunekazu Takeda.

Madrid sa chváli tým, že väčšinu športovísk má hotových, a preto neráta s premršteným rozpočtom. Na druhej strane Španielsko je jedna z tých krajín Európskej únie, ktoré sa najťažšie vyrovnávajú so súčasnou ekonomickou krízou. Istanbul je na tom najhoršie z politického uhla pohľadu. Vládne protesty a spoločná hranica so Sýriou robia z Turecka momentálne jedno z menej stabilných území na geopolitickej mape. Istanbulským tromfom je fakt, že na atraktívnom pomedzí Európy a Ázie a navyše v moslimskej krajine sa olympijské hry v minulosti nikdy nekonali. Celkovo prevláda mienka, že víťaz neuspeje vďaka silným stránkam svojej kandidatúry, ale skôr vďaka slabým miestam jeho súperov. 

"Žiadna z týchto troch kandidatúr nemôže o sebe povedať, že nie je riskantná. Nebude to jednoduchá voľba,“ vyjadril pomerne skeptický názor čestný člen MOV, Kanaďan Dick Pound. Všeobecne sa očakáva, že plénum MOV by sa pri voľbe dejiska OH 2020 malo riadiť rozumom viac ako v predchádzajúcich rokoch, keď schválili kandidatúru ruského Soči na ZOH 2014 a brazílskeho Ria de Janeiro na OH 2016. V oboch prípadoch išli totiž do značného rizika. "Po určitej miere volebného hazardu z nedávnej minulosti teraz niektorí delegáti cítia, že musia staviť na istotu. Meškajúca výstavba olympijských objektov v Riu totiž spôsobuje vážne problémy a hlavybôľ v radoch členov MOV," píše AP. "Víťazom by malo byť mesto, ktoré môže garantovať najvyššiu bezpečnosť a v tejto nestabilnej dobe aj ekonomickú víziu do budúcnosti. Malo by zároveň reprezentovať éru s novým prezidentom MOV," myslí si dlhoročný člen MOV, Austrálčan Evan Gosper. 

Tieto skutočnosti nahrávajú Tokiu, ktoré už hostilo olympijské hry v roku 1964. Práve Japonci by mali byť z globálneho hľadiska najbezpečnejšou, a teda aj najlepšou voľbou. "Vieme, čo nám Japonci ponúkajú. Dôležité je, aby to aj dokázali splniť," vyjadril sa jeden zo švajčiarskych členov MOV a zároveň prezidentský kandidát Denis Oswald. 

Zostávajúci čas do voľby dejiska OH 2020 sa jednotliví kandidáti budú snažiť presvedčiť najmä tých zatiaľ nerozhodnutých členov MOV. Všetky tri kandidátske mestá stavili na silných mužov. Japonskú kandidatúru odprezentuje Šinzo Abe, španielsku Mariano Rajoy a na čele tureckej sa postavil Tayyip Erdogan. Vo všetkých troch prípadoch ide o predsedov vlád týchto krajín. Celkovo sa očakáva, že pri súčasnom systéme hlasovania zvolia dejisko letnej olympiády v roku 2020 v druhom, nanajvýš v treťom kole. 

"Očakávam rozdiel dvoch - troch hlasov," vyhlásil odstupujúci prezident MOV Jacques Rogge. Profesor Wolfgang Maennig z univerzity v nemeckom Hamburgu tvrdí, že má informácie o stúpajúcich preferenciách Madridu. Práve španielska metropola bola pred štyrmi rokmi pri voľbe organizátora OH 2016 najväčším konkurentom napokon zvoleného brazílskeho Ria de Janeiro. 

"Som prekvapený, ale Madrid má opäť reálne šance,” povedal Maennig, ktorý sa zaoberá športovou ekonómiou, pre The Huffington Post. Svoj názor aj vysvetlil: "Momentálne som v Buenos Aires na sympóziu o športovom biznise a stretol som sa s niekoľkými členmi národných olympijských výborov, ktorí majú hlasovacie právo. Potvrdili mi informácie zo zákulisia, že šance Madridu v posledných dňoch prudko stúpajú. Vysvetlenie je také, že v prípade Istanbulu sa hlasujúci obávajú nebezpečenstva hroziaceho zo susedstva Sýrie a Iraku a Japonci majú zrejme vážny problém s kontaminovanou vodou po výbuchu jadrovej elektrárne vo Fukušime pred vyše dvoma rokmi." 

Maennig (53) je bývalý veslár a v roku 1988 na OH v Soule bol súčasťou víťaznej lode Nemecka v pretekoch osemveslíc. Odvtedy nevynechal ani jedny olympijské hry. Jeho osobným favoritom pre OH 2020 je Istanbul, všeobecne považovaný za čierneho koňa voľby. 

Základné fakty o voľbe dejiska Hier XXXII. olympiády v roku 2020: 

KDE: Buenos Aires, hotel Hilton 
KEDY: sobota 7. septembra 
KTO: Istanbul, Madrid, Tokio 
KTO ROZHODNE: členovia Medzinárodného olympijského výboru na svojom 125. zasadnutí 
HLASOVACÍ PROCES: Členovia Medzinárodného olympijského výboru hlasujú tajne až do chvíle, keď jedno mesto dostane nadpolovičnú väčšinu hlasov. Kandidát s najnižším počtom hlasov po prvom kole vypadáva. Musí sa rozhodnúť najneskôr v 2. kole. V prípade, že vo finálovom kole nastane remízový stav, do hry vstupuje Jacques Rogge. Ako prezident MOV môže hlasovať alebo požiadať exekutívu o rozuzlenie. 
KOĽKO: Medzinárodný olympijský výbor má v tejto chvíli 103 riadnych členov. Prezident MOV Jacques Rogge využije právo nehlasovať. Rovnako nemôžu hlasovať ani členovia MOV z krajín, ktoré majú v hre svojich kandidátov. Španielsko má momentálne troch takýchto členov MOV, Japonsko a Turecko po jednom. Znamená to, že v 1. kole by malo hlasovať 97 delegátov. Ak sa tak stane, na schválenie dejiska OH 2020 v 1. kole bude stačiť 49 hlasov. 
PREZENTÁCIE: Každé mesto má v deň hlasovania k dispozícii 45 minút na prezentáciu pred členmi MOV. Ďalších 15 minút je vyhradených na otázky a odpovede. Ako prví predstavia svoju finálnu prezentáciu zástupcovia Istanbulu, nasledovať bude Tokio a Madrid. 
HLASOVANIE A OZNÁMENIE VÝSLEDKOV: O dejisku OH 2020 sa začne hlasovať o 20.45 SELČ. Slávnostný ceremoniál spojený s oznámením výsledkov volieb príde na rad o 22.00 h SELČ. Víťaza oznámi dosluhujúci prezident MOV Jacques Rogge. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies