Šanca žiada o kontrolu PPP projektu nemocnice v Bratislave

NETKY.SK • 10 November 2016, 14:37 • 2 min
Šanca žiada o kontrolu PPP projektu nemocnice v Bratislave

BRATISLAVA - Predseda ŠANCE Viliam Novotný sa dnes obrátil na Úrad pre verejné obstarávanie a Ministerstvo financií SR so žiadosťou, aby preverili závažné podozrenia z porušenia zákona o verejnom obstarávaní, a z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami pri tendri na PPP projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Obe inštitúcie ešte v roku 2015 prisľúbili, že tender skontrolujú po skončení súťažného dialógu.


V priebehu roka 2015 sa vtedy opozičný poslanec Viliam Novotný obrátil najprv na Úrad vlády SR, ktorý vec odstúpil ministerstvu financií a potom opakovane aj na Úrad pre verejné obstarávanie so žiadosťou, aby skontrolovali tender na novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave.


Podľa Novotného predchádzajúce vedenie ministerstva zdravotníctva od začiatku nevedelo, čo obstaráva. Na základe takto zbabraného tendra sa nová nemocnica nedala postaviť. Jej financovanie a umiestnenie bolo nezmyselné, na čo ale ministerstvo zdravotníctva upozorňovali odborníci od samého začiatku. „Ministerstvo zdravotníctva však za tento zbabraný tender zaplatilo obrovské peniaze. Najprv 700 tisíc eur za štúdiu uskutočniteľnosti a ďalších 2,25 milióna eur poradcom. Za tieto peniaze by sa dalo kúpiť 5 – 6 kvalitných CT-čiek,“ hovorí Novotný.


Vláda SR na svojom rokovaní dňa 2. 11. 2016 prijala návrh na aktualizáciu zámeru výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, predložený ministrom zdravotníctva T. Druckerom, a ukončila tak k 15. novembru 2016 súťažný dialóg na pôvodný PPP projekt. „Nič už teda nestojí v ceste Úradu pre verejné obstarávanie a ministerstvu financií, aby tender okamžite skontrolovali. Ministerstvo zdravotníctva za neho vyhodilo 3 milióny eur z verejných prostriedkov a novú nemocnicu pacientom neprinesie. Podľa mňa tu došlo k závažnému plytvaniu verejných peňazí, za ktoré by mal niekto niesť zodpovednosť,“ dodáva predseda Šance Viliam Novotný.


Strana Šanca vznikla v roku 2015 s myšlienkou vymeniť skorumpovaných politikov na Slovensku. Bola založená odborníkmi ako manažéri, lekári, daňoví poradcovia či ekonómovia. Aj napriek tomu, že Šanca mala ambíciu stať sa parlamentnou stranou, výsledky volieb jej členskú základňu neodradili od jej ďalšieho fungovania a rozvoja. Na kongrese strany v Hriňovej sa 26. júna 2016 stal jej predsedom Viliam Novotný. Podpredsedami boli zvolení Jaroslava Lukačovičová a Szilard Both. Šanca má vybudované stranícke štruktúry po celom Slovensku. Strana Šanca je slušnou, proeurópskou a programovou stranou. Jasne sa hlási k liberálnym hodnotám v ekonomike a ku konzervatívnym hodnotám v spoločnosti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies