Šanca žiada Fica, aby prestal ohrozovať medzinárodné postavenie SR

NETKY.SK • 23 September 2015, 11:28 • 2 min
Šanca žiada Fica, aby prestal ohrozovať medzinárodné postavenie SR

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico robí podľa opozičnej Šance zo Slovenska rukojemníka volebnej kampane. Blokovaním európskej dohody o prerozdelení azylantov z krajín prvej línie si Slovensko samo škodí, myslí si predsedníčka Šance Eva Babitzová. Pripomína, že SR má v tejto chvíli k dispozícii ubytovaciu kapacitu pre minimálne 1 300 utečencov, slovenskí biskupi k tomu ponúkli vlastné kapacity.

slovakia

left justify in out

„Vyzývame premiéra Fica, aby spolupracoval s európskymi krajinami. Ak chceme na jednej strane odmietať kvóty, ponúknime Európe dobrovoľné prijatie vyššieho počtu azylantov,“ adresovala výzvu predsedovi vlády Babitzová. Zdôraznila, že Slovensko prijalo bez problémov v rokoch 2002 až 2004 ročne viac ako 10-tisíc žiadateľov o azyl. V rámci kvót by Slovensko v prvej fáze malo prijať 802 azylantov. „Takto nastavené kvóty sú voči vyspelým krajinám symbolické a postoj slovenskej vlády považujeme za hanbu našej krajiny,“ uzavrela líderka Šance.
Slovensko sa bude voči povinným kvótam, ktoré kvalifikovanou väčšinou schválili ministri vnútra EÚ, brániť. Vyhlásil to v utorok po rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti premiér Robert Fico. Podľa Fica sa chce brániť aj Česká republika, odvolal sa pritom na slová českého premiéra Bohuslava Sobotku, s ktorým telefonoval. Zároveň na summite dnes plánuje hovoriť s premiérmi tých štátov, ktoré kvóty odmietli, čiže okrem Česka aj s Maďarskom a Rumunskom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies