Šanca: Vláda by sa mala dohodnúť s Kiskom, aby zastupoval SR v Bruseli

NETKY.SK • 19 Október 2015, 11:43 • 2 min
Šanca: Vláda by sa mala dohodnúť s Kiskom, aby zastupoval SR v Bruseli

BRATISLAVA - Pre všetkých by bolo najlepšie, aby Slovensko v Bruseli aspoň do volieb zastupoval prezident Andrej Kiska, myslí si predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Líderka Šance upozorňuje, že Smer-SD postavil svoju predvolebnú kampaň na protiutečeneckej politike a namiesto zapájania sa do európskych riešení bude naďalej šíriť rétoriku zneužívajúcu strach z utečencov.

slovakia

left justify in out

„Potvrdzujú to aj výsledky európskeho summitu minulý týždeň, z ktorých je jasné, že Slovensko sa vďaka tomu čoraz viac ocitá na okraji diskusií s európskymi partnermi,“ vysvetlila Babitzová. Uvedomuje si to podľa nej aj predseda vlády Robert Fico, ktorý pri hodnotení výsledkov summitu potvrdil, že je cítiť „veľkú nervozitu“ a že si dnes mnohé krajiny uvedomujú, že „môže dôjsť k veľkému konfliktu“.


V súvislosti s prípravou slovenského predsedníctva v EÚ na budúci rok by malo byť podľa predsedníčky Šance spoločným záujmom všetkých, aby Slovensko neostalo na okraji diskusií o ďalšom smerovaní Európy. Do marcových volieb zostávajú ešte minimálne dva summity (v decembri a februári). „Slovensko vždy chcelo zostať v jadre EÚ a musíme pre to urobiť všetko aj v tomto dôležitom období, keď sa rozhoduje nielen o tom, ako prebudovať imigračnú politiku a ochranu hraníc, ale aj ako najlepšie zvládnuť blížiace sa britské referendum o vystúpení z EÚ,“ konštatovala Babitzová.


Najlepšie riešenie súčasnej situácie by preto podľa nej bolo, aby sa vláda dohodla s prezidentom Andrejom Kiskom, že bude do volieb zastupovať Slovensko na európskych summitoch tak, ako zastupuje Slovensko na summitoch NATO či OSN. „Slovensko by tak mohlo plnohodnotne prispieť do prípravy európskych riešení bez toho, aby našu pozíciu ohrozovali blížiace sa voľby,“ argumentovala predsedníčka Šance.


O tejto možnosti Robert Fico podľa Babitzovej hovoril už začiatkom minulého roka ako prezidentský kandidát, keď v rozhovore vo februári 2014 povedal, že by rád ako prezident spolupracoval na európskej agende a rád zastupoval Slovensko na summitoch. „Keďže Robert Fico presadzoval rozšírenie aktivít prezidenta aj o európsku agendu a v prípade víťazstva bol pripravený na dohodu v tejto veci s budúcim premiérom, je dnes najvyšší čas vrátiť sa k tejto otázke a pokúsiť sa nájsť dohodu s prezidentom Kiskom,“ uzavrela predsedníčka Šance.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies