Šanca podporí prezidenta Kisku pri zmenách v súdnictve

NETKY.SK • 7 September 2015, 11:59 • 2 min
Šanca podporí prezidenta Kisku pri zmenách v súdnictve

BRATISLAVA – Opozičná strana Šanca súhlasí s prezidentom Andrejom Kiskom, že je potrebné určiť jednoznačne vekové obmedzenia na výkon funkcie sudcu, lebo generačná obmena sudcov je dôležitou súčasťou v úsilí o lepšie a dôveryhodnejšie súdnictvo.

slovakia

left justify in out

„Návrh prezidenta považujeme za správny, aj keď osobne by som radšej prijal vekové hranice 62 a 65 rokov, ktoré zodpovedajú odchodu do dôchodku pracujúcich (62 rokov) v iných zamestnaniach, respektíve vysokoškolských profesorov a vedeckých špičiek (65 rokov) na univerzitách,“ hovorí poslanec NR SR Viliam Novotný, ktorý je podpredsedom Šance.


Kiska sa listom 31. augusta 2015 obrátil na všetkých poslancov parlamentu s iniciatívou, aby si osvojili jeho návrh ústavných zmien týkajúcich sa zániku funkcie sudcov pri dosiahnutí veku 67 rokov, respektíve v prípade sudcov Najvyššieho súdu SR vo veku 70 rokov.


Novotný dnes listom prezidentovi oznámil, že je pripravený pomôcť predloženiu a schváleniu tohto návrhu v Národnej rade SR. „V záujme priechodnosti tohto návrhu som navrhol pánovi prezidentovi, aby pozval predstaviteľov politických strán, ktoré majú poslancov v NR SR, na rokovanie za okrúhly stôl. Na tomto rokovaní by sme mohli dohodnúť potrebné zmeny nielen čo sa týka odchodu sudcov, ale aj ďalšieho zlepšenia fungovania súdov,“ vysvetľuje Novotný.


Šanca na svojom ustanovujúcom kongrese prijala Víziu Slovenska, v ktorej za svoje priority v oblasti spravodlivosti a vymožiteľnosti práva považuje zavedenie pravidiel na prideľovanie sudcov a personálu na súdy. Spolu s prezidentom SR chce pripraviť kritériá výberu sudcov, aby sa sudcami stávali len kvalifikovaní a pripravení ľudia, a aby sa pri výbere zohľadňoval aj názor verejnosti. Šanca navrhuje zaviesť povinné maximálne lehoty, aby okresné súdy museli spor rozhodnúť v definovanej lehote. Rovnako by sa mal podľa opozičnej strany sfunkčniť celkový manažment na súdoch, vrátane disciplinárnych konaní na súdoch, a vyhodnotiť reálne uplatňovanie systému hodnotenia sudcov v praxi a dôsledky pre prácu sudcov. Šanca podporuje aj zmeny na lepšie uplatňovanie a vydávanie zjednocujúcich rozhodnutí súdov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies