Šanca: Ostať mimo nový schengen by bol dôsledok Ficovej kampane

NETKY.SK • 20 November 2015, 07:09 • 2 min
Šanca: Ostať mimo nový schengen by bol dôsledok Ficovej kampane

BRATISLAVA – Zahraničné médiá dnes priniesli informáciu o vytvorení tzv. „minischengenu“, o ktorom by sa malo rokovať na piatkovom mimoriadnom summite ministrov vnútra. Upozornila na to predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Ako na dnešnom brífingu zdôraznila, v novom schengene by už neboli krajina ako Španielsko, Taliansko, Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Malta či Grécko.

slovakia

left justify in out

„Toto by bol prvý a veľmi vážny dôsledok predvolebnej kampane Roberta Fica,“ myslí si Babitzová. Podľa nej by to znamenalo, že Slovensko sa stane krajinou, ktorá nielenže bude nárazníkovou pre utečencov, ale stane sa tiež krajinou, ktorá bude za hranicou spoločne chráneného bezpečného európskeho priestoru.


Strana Šanca preto vyzvala vládu a premiéra Fica, aby sa začali okamžite rokovania o zotrvaní Slovenska v tomto priestore, presne tak, ako Česká republika, a aby okamžite uistili európskych partnerov, že sťahujú plánovanú žalobu. Šanca tiež vyzvala vládu Roberta Fica, aby okamžite deklaroval ochotu Slovenska konštruktívne sa podieľať na spoločných európskych riešeniach tak, aby sme ostali plnohodnotnou a spoločne chránenou krajinou Európskej únie, vysvetlila.


„Zvykli sme si na to, že nás chráni schengenská hranica, lebo bývame z vnútornej strany. Možno si o chvíľu budeme musieť zvyknúť na to, že nás nechráni schengenská hranica, lebo bývame z vonkajšej strany,“ uviedol podpredseda Šance Viliam Novotný. Podotkol, že je z východného Slovenska a vie, aké ťažké je pre Ukrajincov dostať sa na Slovensko, že niekedy čakajú na hraniciach aj „pol dňa“. Možno to budú musieť zažívať aj Slováci, keď sa budú chcieť dostať do Brna, dodal. „Je to určite zlá správa pre desaťtisíce mladých Slovákov, ktorí pracujú a študujú v západnej Európe, lebo možno zažijú to, čo sme voľakedy zažívali my – hraničné prehliadky,“ podčiarkol Novotný.


SDKÚ-DS nechce veriť tomu, že časť európskych politikov myslela úvahy o vytvorení tzv. minischengenu vážne. Takýto krok by totiž rozdelil Európsku úniu na krajiny dvoch kategórií. Zároveň by tým boli narušené základné princípy, na ktorých je EÚ postavená. Za myšlienku minischengenu by sa nemuseli hanbiť ani militantní euroskeptici a radikálni nacionalisti, konštatuje SDKÚ-DS.


„Úvahy o "minischengene" sú obrovský škandál a prakticky ide o znovuvybudovanie železnej opony ako za čias studenej vojny. Je to rana pod pás obyvateľom Slovenska, ktorí sa v záujme zachovania EÚ podieľali napríklad na záchrane bankrotujúceho Grécka. Vytvorenie minischengenu by bolo víťazstvom teroristov nad Európou. SDKÚ-DS počas celej migračnej krízy upozorňovala na riziká, ktoré súvisia s jej neriešením. Naše návrhy, ktoré sú už niekoľko mesiacov na stole, majú za cieľ zachovanie Európy bez hraníc,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Pretavenie myšlienky minischengenu do praxe by podľa neho mohlo byť prvým krokom k postupnému rozkladu únie. Projekt zjednotenej a spolupracujúcej Európy by tým nenávratne zanikol.


Rezort vnútra informáciu o tom, že by sa ministri mali na piatkovom summite zaoberať vytvorení tzv. „minischengenu“, vyvrátilo. „Takýto bod v piatok na programe Rady ministrov vnútra a spravodlivosti nefiguruje,“ informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra SR. Rezort si však myslí, že takýto návrh je nebezpečný, „keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ“. Ako ďalej podotkli, Slovensko ako jedna z mála krajín, na rozdiel od iných štátov aj západnej Európy, stále “precízne dodržuje schengenské pravidlá a dôsledne stráži svoju vonkajšiu hranicu EÚ, ktorá patrí k najstráženejším v EÚ“.


Ako pre agentúru SITA dodal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, ministri by sa mali v piatok venovať predovšetkým teroristickým útokom a opatreniam, ktoré by mali byť v rámci EÚ prijaté. „Podľa nášho názoru by malo byť prioritou prijatie smernice PNR (posilnenie monitorovania cestovania osôb), ktorú považujeme sa dôležitý nástroj v boji proti terorizmu a o ktorom sa len roky diskutuje,“ dodal Netík. Takisto by to malo byť využitie informácií, napríklad telefónnych a e-mailových kontaktov podozrivých osôb tak, aby bezpečnostné zložky mohli s týmito informáciami pracovať a zistiť tak logistickú sieť teroristov.


Holandská vláda navrhuje vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov. Prostredníctvom takéhoto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy, oznámila dnes agentúra Reuters. Holandsko už možnosť vytvorenia "minischengenu" načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje aj na úrovni samotnej holandskej vlády, ale aj v nej sú na vec rozdielne názory.


Európska komisia (EK) dnes poprela, že by jej niekto takýto návrh oficiálne predložil. Hovorkyňa EK zdôraznila, že o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú v piatok diskutovať ministri vnútra krajín EÚ.


Minischengen by mal podľa správ holandských médií zahŕňať štáty Beneluxu, ako aj Nemecko a Rakúsko. Súčasťou plánu by bolo vytvorenie tranzitných táborov pre migrantov, ktoré by sa nachádzali mimo hraníc tejto oblasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies