Šanca: Najprv Csáky o autonómii, potom Jobbik v Dunajskej Strede

NETKY.SK • 16 Október 2015, 11:20 • 2 min
Šanca: Najprv Csáky o autonómii, potom Jobbik v Dunajskej Strede

BRATISLAVA - Slovensko je multietnická krajina a ak chce patriť do spoločenstva vyspelých európskych štátov, musí chrániť práva menšín.

slovakia

left justify in out

Otázka autonómie je však vzhľadom na súčasnú mieru menšinových práv a európskej integrácie prekonaná, myslí si podpredseda strany Šanca Szilárd Both. Pripomína, že ani nie týždeň po tom, ako poslanec Európskeho parlamentu za Stranu maďarskej komunity (SMK) Pál Csáky inicioval v Štrasburgu nastolenie otázky kultúrnej a školskej autonómie maďarskej menšiny na Slovensku, si podpredseda maďarskej extrémistickej nacionalistickej strany Jobbik (Hnutie pre lepšie Maďarsko) otvoril kanceláriu v Dunajskej Strede.


SMK si podľa podpredsedu Šance s Jobbikom už dávno veľmi dobre rozumejú. Jobbik svojmu partnerovi na Slovensku podľa Botha posielal peniaze, konkrétne jeho mládežníckej organizácii. Jobbik označil SMK za svojho najbližšieho spojenca na Slovensku a jeden z členov SMK kandidoval za Jobbik do maďarského a neskôr aj Európskeho parlamentu, vysvetlil Both.


„Vo štvrtok Pál Csáky pred zhruba stočlennou pracovnou skupinou europarlamentu Intergroup hovoril o autonómii. Použil však jemnejší výraz samospráva, pretože, ako skonštatoval, termín autonómia je na Slovensku veľmi citlivý. Zvyčajne však taký ohľaduplný nebýva,“ hovorí podpredseda strany Šanca. Upozornil, že Csáky hneď po zvolení do europarlamentu aj za podpory straníckeho šéfa Józsefa Berényiho jednoznačne vyhlásil, že SMK má o autonómii konkrétnu predstavu.


„V rámci reformy verejnej správy a územnosprávneho členenia treba skôr presadzovať návrat k prirodzeným hospodárskym regiónom. Problémy máme všetci spoločné, trápi nás nezamestnanosť, regionálne rozdiely, nedostatočná infraštruktúra, stav školstva či zdravotníctva. A to nezávisle od toho, k akej národnosti sa hlásime,“ myslí si Both. Z pohľadu príslušníkov národnostných menšín je podľa neho kľúčové zachovanie identity, rozvoj kultúry, používanie materinského jazyka a možnosť vzdelávať sa v ňom. „Lenže okrem toho je veľmi dôležité, aby sa príslušníci národnostných menšín mali možnosť naučiť dobre po slovensky,“ hovorí Both. Jedným z nedostatkov škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín je podľa jeho slov práve úroveň vyučovania slovenského jazyka. „Je nevyhnutné zabezpečiť, aby si deti okrem dôkladného osvojenia materinského jazyka a kultúry osvojili aj slovenský jazyk na úrovni dostatočnej na ďalšie uplatnenie. Extrémizmus, aký ponúkajú ľudia a strany typu Pála Csákyho či Jobbiku, menšinám nepomáha. Naopak, škodí im aj krajine, v ktorej žijú a je ich domovom,“ uzavrel podpredseda Šance.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies