Sanácia environmentálnych záťaží bude stáť 210 mil. eur

NETKY.SK • 13 Január 2016, 12:44 • 2 min
Sanácia environmentálnych záťaží bude stáť 210 mil. eur

BRATISLAVA - Finančné výdavky na riešenie problematiky environmentálnych záťaží na obdobie rokov 2016 až 2021 odhaduje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) na sumu 210 miliónov eur. Na likvidáciu environmentálnych záťaží rezort životného prostredia získal od Bruselu alokáciu viac ako 180 miliónov eur z Kohézneho fondu.

slovakia

left justify in out

Spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu SR vo výške 15 percent predstavuje sumu 27 mil. eur. MŽP to konštatuje v Štátnom programe sanácie environmentálnych záťaží na nasledujúcich päť rokov, ktorý dnes schválila slovenská vláda. Dokument určuje rámcové úlohy na postupné znižovanie negatívnych vplyvov environmentálnych záťaží na ľudské zdravie a životné prostredie. Stanovuje priority, ciele a programové opatrenia rozdelené do krátkodobých, strednodobých a dlhodobých časových horizontov, definuje časový a vecný harmonogram jednotlivých prác.


Údajovou platformou pre registráciu environmentálnych záťaží na Slovensku je Informačný systém environmentálnych záťaží, ktorý zabezpečuje zhromažďovanie údajov a poskytovanie informácií o environmentálnych záťažiach. V súčasnosti je v systéme evidovaných 1 963 lokalít. Z daného počtu je 900 lokalít registrovaných ako pravdepodobná environmentálna záťaž, 279 lokalít ako potvrdená záťaž a 784 lokalít ako sanovaná lokalita. Na vzniku environmentálnych záťaží majú najväčší podiel, až 56 percent, zariadenia na nakladanie s odpadom. Prieskum, ktorý musí sanácii predchádzať, už dokončili v 141 lokalitách. MŽP odporúča ďalších 93 najrizikovejších lokalít na uskutočnenie geologického prieskumu a analýzy, ktoré budú v prípade potvrdenia kontaminácie postupne sanované.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies