Samsung za minulý rok očakáva pokles zisku, prvý od roku 2011

NETKY.SK • 8 Január 2015, 11:11 • 2 min
Samsung za minulý rok očakáva pokles zisku, prvý od roku 2011

SOUL - Juhokórejský koncern Samsung Electronics potvrdil, že za minulý rok očakáva pokles zisku, prvý od roku 2011, aj keď v 4. kvartáli dosiahol lepšie, ako odhadované výsledky. To podľa vedenia spoločnosti poukazuje na stabilizáciu situácie, minimálne v krátkodobom časovom horizonte. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Z predbežných údajov Samsungu vyplýva, že v 4. kvartáli 2014 dosiahol prevádzkový zisk 5,2 bilióna kórejských wonov (3,99 miliardy eur). To je o 37 % menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roka 2013, ale lepší výsledok ako zisk 4,8 bilióna KRW, ktorý očakávajú analytici. A v medzikvartálnom porovnaní stúpol prevádzkový zisk Samsungu v posledných troch mesiacoch minulého roka o 28 %.

 

Tržby koncernu v sledovanom období klesli na 52 biliónov KRW z 59 biliónov KRW pre rokom.

 

Odborníci na základe týchto údajov odhadujú, že za celý rok 2014 dosiahol Samsung čistý zisk zhruba 25 biliónov KRW, čo bude jeho najslabší výsledok za tri roky. Koncern zverejní presné čísla koncom januára.

 

Samsung stráca podiel na trhu s mobilnými telefónmi, odkiaľ ho vytláča nielen najväčší konkurent Apple so svojimi iPhonmi, ale aj lacnejšie modely iných značiek, ktoré sa tešia veľkej obľube najmä na rozvíjajúcich sa trhoch. Ľudia v týchto krajinách ako je Čína uprednostňujú lacnejšie telefóny pred drahšími Galaxy z produkcie Samsungu. Podiel jeho mobilnej divízie tak na celkovom zisku Samsungu v 3. kvartáli minulého roka klesol na 44 % zo 68 % v roku 2013. V poslednom kvartáli 2014 sa odbyt mobilnej divízie síce trocha zlepšil, ale tržby z ich predaja klesajú aj v dôsledku zníženia cien produktov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies