Samsung musí ponúknuť ďalšie ústupky v spore s firmou Apple

NETKY.SK • 10 September 2013, 10:02 • 2 min
Samsung musí ponúknuť ďalšie ústupky v spore s firmou Apple

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyzvala juhokórejskú spoločnosť Samsung, aby ponúkla ďalšie ústupky v spore o zneužívanie dominantnej pozície na trhu.

slovakia

left justify in out

Samsung podľa komisie bráni americkému konkurentovi Apple využívať patenty, ktoré sú kľúčové pre fungovanie mobilných komunikačných zariadení. Pôvodný návrh juhokórejského výrobcu označila komisia za nedostatočný. Ak regulačné úrady EÚ konštatujú, že Samsung porušil pravidlá hospodárskej súťaže, môžu firme vymerať pokutu až do výšky 18,3 mld. USD, čiže 10 % jej globálnych tržieb za rok 2012, uviedla agentúra Reuters. "Komisia môže potvrdiť, že Samsung predložil návrhy. Komisia ich vyhodnotila a požiadala Samsung o vylepšenie," uviedol bez ďalších údajov hovorca komisie Johathan Todd.

Samsung a Aple sú dvaja najväčší výrobcovia inteligentných telefónov na svete. Firmy súperia o dominanciu na lukratívnom a rýchlo rastúcom trhu a vedú proti sebe patentové spory najmenej v desiatke krajín sveta. Agentúra Reuters 25. júna informovala, že Samsung začal rokovať s európskymi úradmi na ochranu hospodárskej súťaže o urovnaní sporu. 

Samsung počas roku 2011 inicioval vo viacerých členských štátoch EÚ právne spory proti konkurenčným výrobcom mobilných zariadení, ktorých obvinil z porušovania svojich patentových práv. Juhokórejská spoločnosť sa však podľa komisie ešte v roku 1998 zaviazala, že patenty kľúčové pre implementáciu štandardov tretej generácie mobilných telefónov sprístupní konkurencii za "férových, rozumných a nediskriminačných podmienok". Podľa komisie preto existuje podozrenie, že Samsung zneužíva dominantnú pozíciu na trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona