Samsung Electronics Slovakia žiada úľavy na dani z príjmu za 28 mil. eur

NETKY.SK • 17 November 2011, 03:14 • 2 min
Samsung Electronics Slovakia žiada úľavy na dani z príjmu za 28 mil. eur

Samsung Electronics Slovakia žiada úľavy na dani z príjmu za 28 mil. eur

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť Samsung Electronics Slovakia, s. r. o., podala na Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nový investičný zámer pre modernizáciu výroby nových modelov LCD a LED panelov a prípravu zavedenia nového typu 3D a SMART televízorov v lokalite Galanta.
"Ide o nový projekt, ktorý Slovensku prinesie takmer 1000 nových pracovných miest. Investor žiada o poskytnutie investičnej pomoci vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške 28 miliónov eur. Celková výška oprávnených nákladov investora je 90 miliónov eur. Projekt je v štádiu posudzovania a o udelení a celkovej výške investičnej pomoci rozhodne vláda SR," informovala hovorkyňa ministra hospodárstva Daniela Piršelová.
Na nový projekt sa podľa nej neplánuje poskytnúť žiadna forma priamej pomoci, čo je v súlade so stratégiou MH SR postupne utlmiť priamu podporu investorom. "Aktuálna situácia na trhu práce si však stále žiada využívať nástroje na podporu zamestnanosti a vzniku nových pracovných miest. Dosiaľ vykonané opatrenia na podporu kvality podnikateľského prostredia zatiaľ pre krátkosť času od vykonaných zmien ešte nepriniesli očakávané efekty," konštatovala s tým, že MH SR nemá žiadne informácie o presune investície z Galanty do inej krajiny.
Pripomenula, že spoločnosť Samsung je druhým najväčším exportérom Slovenska. Podľa dosiahnutých tržieb je 3. najväčší výrobný podnik a v ziskovosti je taktiež na prvých miestach. V Európe má tri továrne a nové projekty dostáva tá z nich, ktorá má najlepšie podmienky pre ich realizáciu. Samsung zamestnáva na Slovensku viac ako 4500 ľudí, pričom v Galante vyše 2000. Približne rovnaký počet zamestnávajú odberatelia.
Prínos Samsungu pre verejné financie vyplývajúci z daní, odvodov, ciel a iných platieb do verejných fondov dosiahol v rokoch 2008 až 2010 viac ako 130 miliónov eur. Odvody hlavných dodávateľov v tom istom období predstavovali ďalších vyše 45 miliónov eur.
Daňová úľava požadovaná spoločnosťou Samsung Electronics, s.r.o., Galanta sa podľa projektovaných parametrov vráti do verejných zdrojov počas 3 rokov. Argument, že tieto prostriedky budú v rozpočte chýbať je čisto hypotetický, pretože ak podnik nebude mať nové projekty a nové výrobné programy, jeho ekonomika sa môže vyvíjať úplne inak.
Celý región strednej a východnej Európy súťaží o investície a najmä o investície s vysokou pridanou hodnotou. Samsung je jednoznačne high-tech spoločnosť, čomu nasvedčujú miliardové investície do výskumu a vývoja a počet registrovaných patentov - napríklad v roku 2008 vyše 3500. V aktuálnom podnikateľskom zámere k žiadosti o investičnú pomoc je zakomponovaný aj prvok rozvoja výskumu a vývoja (R&D) a spolupráca s vysokými školami. Rozvojový projekt s takýmito parametrami je pre každý štát efektívne podporiť.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies