Samson: Slovensko zrejme podporí prípadný vojenský zásah spojencov v Sýrii

NETKY.SK • 28 August 2013, 12:20 • 2 min
Samson: Slovensko zrejme podporí prípadný vojenský zásah spojencov v Sýrii

BRATISLAVA - Ak by v najbližších dňoch došlo k vojenskej intervencii v Sýrii, možno predpokladať, že v prípade konsenzu v NATO Slovensko vyjadrí svoj politický súhlas a podporí svojich spojencov. Pre TASR to povedal bezpečnostný analytik Ivo Samson s tým, že bude dôležité, kto zásah uskutoční.

slovakia

left justify in out

"Pôjde o to, kto tento zásah urobí a či to budú USA. Ak by sa zásah uskutočnil, pravdepodobne by šiel pod hlavičkou regionálnej organizácie, ktorá by mohla obísť neexistujúci mandát Bezpečnostnej rady OSN, čo je možné podľa článku 52 charty. V tom prípade by sa zrejme na stranu USA pridali aj ostatné členské krajiny NATO," uviedol Samson. Ako dodal, okrem bloku Rusko - Irán existuje celosvetová požiadavka na intervenciu v Sýrii.

Podľa riaditeľa Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róberta Ondrejcsáka sa Slovensko do prípadnej intervencie vojensky zatiaľ nezapojí. "Na angažovanosť našich ozbrojených síl v súčasnosti nevidím priestor vzhľadom na predpokladaný charakter operácie," uviedol pre TASR Ondrejcsák. Samson pripomenul, že ak by bol vojenský zásah formou bezletovej zóny, leteckých útokov alebo námornej blokády, na to Slovensko nemá prostriedky. "Ak by prišlo k peacekeepingu, to znamená k operácii na udržanie mieru, ak by NATO vyslalo podobne ako v Afganistane či v Iraku svoje jednotky, v tom prípade je predstaviteľné, že by sa Slovensko zapojilo úmerne svojim možnostiam. Má odmínovačov, má ženistov, tím lekárov," uviedol bezpečnostný analytik.

Podpora vojenskej intervencie zo strany SR by podľa Samsona nenaštrbila vzťahy medzi našou krajinou a Ruskom, ktoré v tomto smere vyzýva na zdržanlivosť a rozvahu. Samson pripomína, že v medzinárodnej politike malo Slovensko iný postoj ako ostatné krajiny, ale v prípade podpory vojenskej intervencie je SR viazaná predovšetkým svojimi záväzkami voči NATO a EÚ. "Napriek tomu, že si nechceme pokaziť vzťahy s Ruskom, sa na takejto operácii v prípade peacekeepingu budeme podieľať," dodal Samson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies