Šampionát bez Stümpela, zo zámoria už istí Sekera a Jurčina

NETKY.SK • 11 Apríl 2012, 11:42 • 2 min
Šampionát bez Stümpela, zo zámoria už istí Sekera a Jurčina

Šampionát bez Stümpela, zo zámoria už istí Sekera a Jurčina

slovakia

left justify in out

img

Slovenská hokejová reprezentácia v utorok v Bratislave odštartovala tretiu časť prípravy na svetový šampionát už aj s útočníkom Milanom Bartovičom z českého tímu Bílí Tigři Liberec. Hlavný tréner Vladimír Vůjtek bude mať na dvojzápas s Ruskom v Jaroslavli k dispozícii aj obrancu švédskeho HC Timra Vladimíra Mihálika, no ten sa pripojí k mužstvu v stredu dopoludnia.

Slovákom príliš nevyšiel vstup do záverečnej prípravy, keď uplynulý víkend prehrali oba zápasy s Dánskom 1:3 a 3:4 po predĺžení. Tréner Vůjtek však priznal, že to trochu aj čakal: "Na chalanov sme naložili toľko, ako na začiatku prípravy, bolo vidieť, že nie sú tak živí a nie sú v pohybe ako Dáni. No myslím si, že v druhom zápase sa to už zlepšilo, len sme to nezakončili dobrým výsledkom."

Do ďalších duelov v Rusku pôjdu Slováci už v inej pozícii, skôr ako outsideri a hlavný kormidelník očakáva, že si vďaka tomu urobí lepší obraz o tíme. "Prvýkrát v tejto sezóne budeme hrať s lídrami európskeho hokeja. Tam zistíme, akú má toto mužstvo naozaj silu," pokračoval. Vůjtek sa chce v zostávajúcich tréningoch zamerať hlavne na špeciálne tímy. "Nemáme ešte nacvičené presilovky, budeme mať iné päťky a nejdú nám ani oslabenia. Takže sa musíme venovať hlavne tomuto a čakáme, že tá súčinnosť formácií už bude lepšia," prezradil kouč a dodal, že v Jaroslavli dostane medzi troma žŕdkami šancu Ján Laco, ktorý si v príprave ešte nezahral.

Vůjtek pôsobil v Jaroslavli ako tréner tri sezóny. Návrat do mesta i na štadión miestneho Lokomotivu pre neho však bude veľmi smutný, keďže po septembrovom leteckom nešťastí, pri ktorom zahynul aj kapitán slovenskej reprezentácie na domácich MS Pavol Demitra, stratil množstvo priateľov a známych. "Bude to nostalgické a smutné. Už príchod do tej haly, kde som tri roky trénoval a mal som tam veľa kamarátov, ktorí tam už nebudú. Nebude to pre mňa prijemné, keď prídem do ich kabíny, pozriem sa do tých kancelárií a tých chalanov tam neuvidím," povedal Vůjtek, ktorý plánuje navštíviť cintorín, kde položí veniec a každému z hráčov zapáli sviečku.

Hlavný kormidelníka ďalej prezradil, že na MS už definitívne nemôže počítať so skúseným útočníkom Jozef Stümpelom. "Hovorili sme s ním, je v Amerike a už nie je šanca, že príde. Z európskych líg sú ešte v hre Dominik Graňák a možno Milan Hruška. Samozrejme počítame aj s finalistami slovenskej extraligy." Naopak, už na budúci pondelok sa do prípravy zapojí dvojica obrancov zo zámorskej NHL Andrej Sekera a Milan Jurčina a pozitívne vyzerá aj prípadný príchod Tomáša Tatara, naopak Richard Pánik zostane hrať v zámorí play off AHL na farme Tampy Bay Lightning. "Príjemná spŕava prišla o Tatarovi, myslíme si, že na posledný týždeň už s nami bude trénovať. Uvažovali sme nad tým, dokonca sme podali aj žiadosť, aby nám uvoľnili Pánika. Bohužiaľ sme dostali negatívnu odpoveď, že musí hrať play off v AHL za Norfolk Admirals."

Od pondelka sa do prípravy na MS zapojil už aj Bartovič, ktorý v drese Liberca opäť skončil pred bránami finále českej extraligy. Bílí Tigři v semifinálovej sérii nestačili na Pardubice. "V klube zavládlo veľké sklamanie, tento rok sme chceli ísť minimálne do toho finále. Bola to naša desiata sezóna v extralige a už päťkrát sme vypadli v semifinále. Bolo to veľké sklamanie, no musím priznať, že Pardubice boli potom lepšie," uviedol útočník, ktorý už zabudol na ligovú sezónu a teší sa na reprezentáciu: "Bol som rád, že mi tréner zavolal hneď ako sme vypadli a nad pozvánkou som ani sekundu neváhal."

Zápasy s ruskou reprezentáciou sú súčasťou 2. ročníka projektu Euro Hockey Challenge. Slovenská reprezentácia v ňom odohrá v tejto sezóne dovedna šesť duelov. Prvé dva absolvovala s Dánmi, ďalšie ich čakajú tento víkend v Jaroslavli (13. apríla o 17.00 SELČ, 14. apríla o 15.00 SELČ) a na závere sú na programe dve stretnutia proti Česku, v Prahe 18. apríla a v Bratislave 20. apríla.

nominácia reprezentácie SR na sústredenie v Bratislave:

brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL)

obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR), Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín.), Vladimír Mihálik (HC Timra, Švéd.)

útočníci: Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR), Milan Kytnár (HPK Hämeenlinna, Fín.), Patrik Lušňák (HK 36 Skalica), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín.), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Milan Bartovič (Bílí Tigři Liberec, ČR)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies