Šampión Nadal už dýcha na chrbát Samprasovi

NETKY.SK • 10 September 2013, 12:58 • 2 min
Šampión Nadal už dýcha na chrbát Samprasovi

NEW YORK - Neomylná ľavačka, ohníky v očiach a zaťatá päsť. K tomu tradičné výkriky "vamos", čo len dotváralo víťazné nastavenie Rafaela Nadala.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane herná odovzdanosť a akoby zmierenie s tým, že tento zápas je už stratený. Finále mužskej dvojhry na tenisovom US Open sa hralo 200 minút, keď dospelo k svojmu záveru. Rafael Nadal zdolal v nadmieru príťažlivom a kvalitnom súboji dvoch najlepších hráčov súčasnosti Novaka Djokoviča 6:2, 3:6, 6:4,

"Keď som na prelome druhého a tretieho setu diktoval tempo, vyzeralo to pre mňa veľmi dobre. Potom som však porobil zbytočné chyby z forhendu, nechal si vziať dvakrát podanie a zrazu bolo 2:1 na sety pre súpera. Rafa zlepšil podanie a prestal robiť chyby,“ označil 26-ročný Srb na tlačovej konferencii zlomové momenty finále. "Bol to veľký zápas, tak ako všetky s týmto súperom. Nole ma vždy prinúti siahnuť na svoje herné limity," povedal uznanlivo po triumfe Nadal. 

Djokovič si v tomto roku zahral v troch grandslamových finále (Melbourne, Londýn, New York), pridal semifinále v Paríži, ale tešil sa len raz - na Australian Open. "V podstate je to pre mňa veľmi úspešný rok. Škoda však, že som nezískal ešte aspoň jeden grandslamový titul. Dvakrát ma však zastavil práve Nadal,“ zhodnotil sám seba belehradský rodák. 

Desať titulov za sedem mesiacov 
Djokovič má pravdu. Toto je rok Rafaela Nadala. Španielsky tenisový toreádor triumfom na US Open v New Yorku potvrdil, že v tejto sezóne len ťažko hľadá vážneho konkurenta. Desať turnajových titulov, z toho dva grandslamové, šesťdesiat víťazných zápasov a len tri prehry. To všetko za niečo vyše sedem mesiacov, lebo v januári 27-ročný rodák z Malorky stále ešte absentoval pre zranenie kolena. Neuveriteľne vyznieva najmä Nadalova štatistika na tvrdom povrchu. V 22 zápasoch nenašiel ani raz premožiteľa a turnajové tituly z Indian Wells, Cincinnati, Montrealu a New Yorku dotvárajú nový tenisový rozmer antukového kráľa. 

"Teším sa zo všetkých tých víťazstiev a najmä newyorskej trofeje. Dôležité je, čo všetko som musel urobiť, aby som ju získal. Čo som si musel vytrpieť a zostať pozitívny aj v momentoch, keď mi to práve nešlo. Ďakujem všetkým, ktorí mi pri tom pomáhali,“ nechal sa počuť Nadal. 

Získať Grand Slam je nemožné 
Nadal má 27 rokov a vo vitríne 13 trofejí z grandslamových turnajov. V rebríčku tenisovej nesmrteľnosti mu patrí tretia priečka, ale s tým sa nechce uspokojiť. Druhým triumfom na US Open preskočil Roya Emersona (12) a dostal sa na dostrel Peta Samprasa (14). Historický líder Roger Federer má na konte 17 titulov z turnajov "veľkej štvorky" a už aj ten začína byť pre Nadala téma. 

"Už teraz som dosiahol oveľa viac, než som si kedysi vysníval. Budem však pokračovať v tvrdej práci, aby som mohol pomýšľať na ďalšie veľké víťazstvá. Trinástka je pekné číslo, ale nikdy neviete, čo vás ešte čaká a neminie,“ zamyslel sa ľavoruký Španiel. 

Keď mu médiá začali podsúvať tému zisku pravého Grand Slamu, čiže všetkých štyroch grandslamových titulov v jednom kalendárnom roku, odmietol to ako nereálne. "Neviem si to predstaviť, že by som ja alebo ktokoľvek iný vyhral všetky štyri najväčšie turnaje v jednej sezóne. Podľa mňa je to v súčasnom tenise nemožné. Znamenalo by to pravidelne zdolávať hráčov ako je Djokovič, Murray či Federer, ktorí nezvyknú prehrávať v prvých kolách turnajov,“ komentoval Nadal pre server ATP World Tour. 

Oveľa bližšia je pre Španiela téma svetová jednotka. Djokovič je pred poslednou štvrtinou sezóny stále na čele singlového rebríčka, ale už len s malým, 120-bodovým, náskokom pred húževnatým Španielom. A v závere roka na rozdiel od svojho súpera obhajuje z vlaňajška až 1500 bodov. 

"Nadalove šance zakončiť rok na poste jednotky sú určite vyššie ako tie moje,“ priznal Djokovič. "Pokúsim sa hrať naďalej čo najlepšie a zostať v hre o víťazstvá až do konca sezóny,“ kontroval Nadal, pre ktorého je motiváciou aj prekonanie osobného rekordu 11 turnajových titulov z roku 2005.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona