Samozvaný "Kráľ" Nemecka pôjde za mreže za spreneveru

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 08:21 • 2 min
Samozvaný "Kráľ" Nemecka pôjde za mreže za spreneveru

HALLE - Samozvaného "kráľa Nemecka" Petera Fitzeka poslal dnes Krajinský súd v Halle na tri roky a osem mesiacov za mreže, a to za rozsiahlu spreneveru.

slovakia

left justify in out

Muž, ktorý bol od júna 2016 vo vyšetrovacej väzbe, sa mal dopustiť defraudácie v 42 prípadoch a navyše porušiť aj predpisy v oblasti pôžičiek. Niekdajší kuchár, učiteľ karate a majiteľ videotéky mal v období rokov 2009-2013 vo Wittenbergu realizovať bez adekvátneho povolenia bankové obchody, pričom príslušné pokuty nevyrovnal.

 

U Fitzeka si uložilo peniaze v celkovej výške okolo 2,3 milióna eur viac ako 500 ľudí, viac ako polovicu z týchto prostriedkov - 1,3 milióna eur - Fitzek podľa verdiktu súdu využil na súkromné účely. Keďže odsúdený neviedol ani riadne účtovníctvo, nie je jasné, na čo presne peniaze vynaložil. Kým obhajoba žiadala oslobodenie obžalovaného, prokuratúra navrhovala pre neho štvorročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

 

Zatiaľ nevedno, či sa niektorá zo strán rozhodne podať odvolanie voči verdiktu súdu, informoval Stredonemecký rozhlas (MDR). Spolkový úrad pre ochranu ústavy registruje Fitzeka ako jedného z "Ríšskych občanov"; členov hnutia, ktoré popiera existenciu spolkovej republiky a jej zákonov. On osobne to však dôrazne odmieta, aj keď sa v minulosti vyjadril, že osobne nepotrebuje žiadne dokumenty spolkovej republiky, pretože s ňou nie je v právnom vzťahu.

 

Fitzek v súdnej sieni vyhlásil, že sa vníma ako služobník boží a obeť, ktorá vždy konala v záujme všeobecného blaha. Odborný znalecký posudok z odboru psychiatrie však dospel k záveru, že je mimoriadne materiálne orientovaný a plne zodpovedný za svoje konanie. Titul samozvaného "kráľa Nemecka" nesie Fitzek od jesene 2012, keď na pozemku niekdajšej nemocnice vo Wittenbergu vyhlásil svoje "Nemecké kráľovstvo" a súčasne sa prezentoval ako jeho najvyšší predstaviteľ.

 

V ústave tohto subjektu, ktorú Fitzek vypracoval osobne, je 92 článkov, ktoré musia poznať všetci "poddaní". Navyše všetci prípadní záujemcovia musia absolvovať aj seminár o občianstve, pričom za sedemhodinovú akciu musia zaplatiť 400 eur. Fitzekovi stúpenci ho stále vnímajú ako "kráľa". Obžalovaný v súdnych konaniach zaťažoval súdy neobvyklým počínaním, od žiadosti oslovovať ho Peter I., syn Horstov až po dĺžku záverečnej reči, ktorá v dnes ukončenom procese trvala štyri hodiny a 18 minút.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies