Samovyšetrenie pokožky po lete netreba zanedbať, môže zachrániť život

NETKY.SK • 22 September 2018, 08:43 • 2 min
Samovyšetrenie pokožky po lete netreba zanedbať, môže zachrániť život

BRATISLAVA - Význam samovyšetrenia pokožky zdôrazňujú lekári najmä po letných mesiacoch, v ktorých býva vystavená tropickému slnečnému žiareniu. Veľká časť populácie podľa odborníkov znamienkam či zmenám na koži nevenuje dostatočnú pozornosť.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ sa melanóm odhalí v počiatočnom štádiu, pravdepodobnosť jeho vyliečenia je takmer stopercentná. Na význam samovyšetrenia kože po lete upozornil onkológ Radovan Barilla.

 

"Včasné zachytenie melanómu dáva pacientovi šancu na úspešné vyliečenie. Rakovina kože nemusí vždy vyzerať len ako čierne znamienko. V dermatologických ambulanciách by mali byť sledované všetky znamienka s odtieňmi tmavšej hnedej farby, svrbiace či ľahko krvácajúce znamienka," vysvetlil Barilla. Tieto zmeny môžu nastať práve po lete, keďže slnečné žiarenie je jedným zo spúšťačov rakovinotvorných procesov na tele.

 

Približne jedna štvrtina melanómov vzniká podľa odborníkov už z existujúceho materského znamienka a až takmer tri štvrtiny sa objavia aj na zdravej pokožke. Pri kontrole kože by sme podľa ich slov nemali zabúdať "na pokožku hlavy, plôšky nôh či genitálie". V prípade podozrivých zmien netreba návštevu lekára odkladať. Ak dermatológ vyhodnotí, že má znamienko rakovinový pôvod, odporučí ho na chirurgické vyrezanie.

 

Na rozdiel od iných druhov rakovín je podľa onkológa možné melanóm vidieť a včas ho zachytiť. Na jeseň bude mať široká verejnosť možnosť zúčastniť sa na kampani, počas ktorej budú odborníci bezplatne kontrolovať znamienka. Táto kampaň je zároveň výzvou aj pre ostatných, aby po lete v prípade akéhokoľvek podozrenia navštívili lekára.

 

Onkológ tiež vysvetlil, že "na vznik rakoviny kože je jednoznačne dokázaný vplyv slnečného ultrafialového žiarenia, ktorému je ľudské telo najviac vystavené počas letných mesiacov". "Ohrození sú všetci, väčšie nebezpečenstvo sa však týka ľudí, ktorí už boli aspoň raz za život spálení slnkom či ľudia so svetlejšou pokožkou, a teda nižšou hladinou melanínu - pigmentu, ktorý je zodpovedný za farbu kože," doplnil Barilla.

 

V septembri sa taktiež začína kampaň Antimelanoma day, ktorej cieľom je upozorniť na dôležitosť prevencie znamienok práve po letných mesiacoch. V troch slovenských mestách - v Košiciach (22.9), v Bratislave (29.9) a vo Zvolene (6.10) budú po lete bezplatne vyšetrovať znamienka odborníci, s ktorými bude možné podozrenia konzultovať.

 

 

zub vs

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona