Samovražedný útočník zabil vodcu povstaleckej skupiny v Sýrii

NETKY.SK • 10 September 2014, 09:36 • 2 min
Samovražedný útočník zabil vodcu povstaleckej skupiny v Sýrii

DAMASK - Vodcu jednej z najväčších povstaleckých skupín v Sýrii, Ahrár aš-Šám, zabili pri samovražednom bombovom útoku. Zahynulo spolu 28 popredných bojovníkov tejto skupiny. Informovali dnes večer sýrske štátne médiá, aktivisti a svetová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Útok zrejme ešte viac oslabí už aj tak nesúdržnú ozbrojenú sýrsku opozíciu. Štátna tlačová agentúra SANA napísala, že vodcu skupiny známej pod názvom Ahrár aš-Šám zabili v severozápadnom meste Rám Hamdád v sýrskej provincii Idlib. Ďalšie podrobnosti agentúra neuviedla.

 

Združenie aktivistov Edlib News Network informovalo, že vodca Hasan Abúd zahynul, keď samovražedný bombový útočník odpáli svoj pás s výbušninami na stretnutí približne 50 členov vedenia skupiny.

 

Podľa aktivistov, na ktorých sa odvolala svetová agentúra AP, zahynuli aj ďalší významní členovia tejto skupiny. Ahrár aš-Šám obhajuje zavedenie ultrakonzervatívnej interpretácie islamu, ale spolupracovala aj s umiernenejšími povstaleckými zoskupeniami, ktoré sa pokúšajú zvrhnúť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ahrár aš-Šám sa stala najprominentnejším členom širšej povstaleckej koalície známej ako Islamský front, ktorý však má v posledných mesiacoch problémy, pretože zrejme vyschli zdroje financií od darcov. 

 

Skupina Ahrár aš-Šám predtým bojovala proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), ktorá v súčasnosti ovláda veľké územné pásmo v Sýrii a Iraku. Skupina Ahrár aš-Šám totiž obviňovala IS zo zabitia jedného z jej vodcov vo februári - muža menom Abú Chálid Súrí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona