Samovražedný útočník zabil kandidáta do parlamentu a ďalších 7 ľudí

NETKY.SK • 9 Október 2018, 18:25 • 2 min
Samovražedný útočník zabil kandidáta do parlamentu a ďalších 7 ľudí

KÁBUL - Život jedného z kandidátov do afganského parlamentu a ďalších siedmich ľudí si vyžiadal v utorok samovražedný bombový útok v meste Laškargáh na juhu Afganistanu. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na vyjadrenie predstaviteľa samosprávy provincie Helmand, ktorej hlavným mestom je Laškargáh.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu provinčnej rady Attáhulláha Afghána sa útočník zameral na príbytok Sáleha Mohammada Ačekzaja, kandidujúceho v parlamentných voľbách naplánovaných na 20. októbra. V čase výbuchu, ktorý usmrtil aj viacerých osobných strážcov Ačekzaja, sa v dome konalo nešpecifikované stretnutie.

 

 

K zodpovednosti za tento útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, bol však spáchaný deň po tom, ako militantné extrémistické hnutie Taliban odsúdilo blížiace sa voľby, pričom varovalo kandidátov a príslušníkov bezpečnostných síl, že sa stanú jeho terčmi, ak sa budú na voľbách podieľať. V provincii Helmand údajne Taliban ovláda takmer 80 percent územia a v posledných mesiacoch jeho bojovníci obkľúčili aj Laškargáh, pripomenula AP.

 

V pondelok označil Taliban parlamentné voľby za "americké sprisahanie zamerané na ospravedlnenie ďalšej zahraničnej okupácie" a zaprisahal sa, že urobí všetko pre to, aby hlasovaniu zabránil. Za predošlé dva mesiace bolo po celom Afganistane zabitých najmenej osem ďalších kandidátov na kreslá v parlamente. Celkove by malo do 249-členného parlamentu v Kábule kandidovať 2565 osôb vrátane 417 žien.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies