Samovražedný bombový útok v bagdadskej mešite si vyžiadal 17 mŕtvych

NETKY.SK • 20 Október 2014, 15:02 • 2 min
Samovražedný bombový útok v bagdadskej mešite si vyžiadal 17 mŕtvych

BAGDAD - Najmenej 17 osôb zahynulo dnes pri samovražednom bombovom útoku, ktorého cieľom bola šiitská mešita v centrálnej časti irackého hlavného mesta Bagdad. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Útočník odpálil svoju trhavinami naloženú vestu vo chvíli, keď veriaci vychádzali po poludňajších modlitbách z mešity Chajrát v bagdadskej obchodnej štvrti Sinak. Výbuch zranil najmenej 25 ďalších ľudí.
     

Incident prišiel iba deň po samovražednom bombovom atentáte, ktorý sa odohral pri šiitskej mešite na bagdadskom západnom predmestí Harisíja a vyžiadal si životy 28 veriacich.
     

Situácia v Bagdade bola relatívne pokojná, odkedy sa IS v júni zmocnil mesta Mósul a väčšiny oblastí na severe Iraku, a to aj napriek tomu, že džihádisti sa vyhrážali postupom na irackú metropolu.
     

Násilnosti v Bagdade sa však vystupňovali koncom septembra, čo vyvolalo veľké znepokojenie miestneho obyvateľstva. Iracký premiér Hajdar Abádí vyhlásil, že mesto je bezpečné, a tvrdil, že teroristi sa doň nedostanú.
     

IS sa od júna zmocnil veľkých častí územia Iraku i susednej Sýrie a vyhlásil tam rovnomenný kalifát. Jedným z hlavných terčov ich násilia sú menšiny jezídov, kresťanov, šiitov a sýrskych Kurdov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona