Samovražedný atentátnik zaútočil neďaleko domu nového irackého premiéra

NETKY.SK • 13 August 2014, 07:04 • 2 min
Samovražedný atentátnik zaútočil neďaleko domu nového irackého premiéra

BAGDAD - Samovražedný bombový atentátnik zaútočil v utorok na kontrolné stanovište neďaleko bagdadského domova nového irackého premiéra Hajdara Abádího.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dva policajné zdroje a miestne médiá.
      

"Samovražedný bombový útočník sa odpálil na kontrolnom stanovišti, ktoré vedie k domu premiéra," uviedol jeden z policajných zdrojov.Nie sú správy o obetiach. Predstavitelia Abádího úradu sa následne stretli na mimoriadnom zasadnutí.
      

Iracký prezident vymenoval Abádího, zdržanlivého a pomerne nenápadného politika, za premiéra, pretože je pokladaný za umierneného šiitu - na rozdiel od jeho predchodcu Núrího Málikího, všeobecne považovaného za autoritárskeho a sektárskeho lídra.
      

Málikí odmietal výzvy sunnitov, Kurdov, niektorých šiitov, vplyvného Iránu a Spojených štátov na odstúpenie z úradu, aby tým uvoľnil priestor menej polarizujúcej osobnosti, ktorá je schopná zjednocovať Iračanov proti bojovníkom z organizácie Islamský štát (IS). Tá už totiž dobyla rozsiahle oblasti krajiny.
      

Hoci Málikí odmietol prijať vymenovanie Abádího a vyhlásil, že dá "problém do poriadku", nakoniec zrejme ustúpil, pretože vyzval bezpečnostné sily, aby nezasahovali do politického vývoja v krajine.
      

Irak opäť skĺzol do krviprelievania, ktoré zažíval za vojny medzi náboženskými odnožami. Vrcholila v rokoch 2006-2007 počas prítomnosti amerických jednotiek v Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies