Samovražedný atentátnik zabil v Afganistane 17 ľudí a desiatky ďalších zranil

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 12:36 • 2 min
Samovražedný atentátnik zabil v Afganistane 17 ľudí a desiatky ďalších zranil

KÁBUL - Samovražedný atentátnik dnes zaútočil na demonštrantov protestujúcich proti korupcii vo východoafganskom meste Chóst, kde zabil najmenej 17 ľudí a približne 40 ďalších zranil, informovala s odvolaním sa na úrady tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorca provinčného guvernéra oznámil, že výbuch zranil miestneho člena parlamentu. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

 

Nepokojná provincia Chóst s rovnomenným hlavným mestom leží na hraniciach s Pakistanom, kde má pevné korene al-Káida. Afganské hranice prekročili v posledných mesiacoch státisíce ľudí utekajúcich pred ofenzívou pakistanskej armády proti Talibanu.

 

Afganský Taliban, ktorého zbavili v roku 2001 moci medzinárodné sily pod vedením USA, bojuje s cieľom zosadiť Američanmi podporovanú vládu v Kábule. Po odchode väčšiny zahraničných síl z Afganistanu ku koncu minulého roka Taliban vystupňoval svoje útoky.

 

Pri výbuchu cestnej míny skôr v priebehu dňa prišiel o život šéf polície nepokojného okresu na juhu Afganistanu. Hikmatulláh Akmal bol na ceste k miestu útoku Talibanu v okrese Gerešk, keď pod jeho autom vybuchla bomba umiestnená povstalcami, informoval šéf polície v provincii Helmand.

 

Afganská armáda začala veľkú operáciu s cieľom vyhnať Taliban z údolia rieky Helmand, kde sa vo veľkom pestuje mak na ópium. Povstalci bojujú, aby ochránili prístupové cesty do provincie, ktorej ópium je ich hlavným zdrojom príjmu. V poslednom čase zintenzívnili útoky na policajné kontrolné stanovištia a ďalšie vládne ciele.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies