Samovražedný atentátnik z IS sa odpálil v tanku pri leteckej základni v Sýrii

NETKY.SK • 12 December 2014, 10:57 • 2 min
Samovražedný atentátnik z IS sa odpálil v tanku pri leteckej základni v Sýrii

BEJRÚT - Samovražedný útočník z hnutia Islamský štát (IS) odpálil dnes tank na sýrskej leteckej základni v provincii Dajr az-Zaur, v jednej z posledných bášt sýrskej vlády na východe krajiny. S odvolaním sa na džihádistické sociálne médiá a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Po výbuchu, ku ktorému došlo v ranných hodinách miestneho času, došlo k ozbrojeným potýčkam. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA napísala, že armáda militantov v oblasti prenasledovala a množstvo z nich zabila. 

 

SOHR uviedlo, že samovražedný atentátnik v tanku sa odpálil na okraji základne; informácie o prípadných škodách alebo obetiach však neboli bezprostredne známe.

 

Hnutie IS na svojom konte na sociálnej sieti Twitter zverejnilo dve fotografie s usmievajúcim sa mužom označeným za samovražedného atentátnika. Hnutie tento rok postupne posilňuje svoju kontrolu nad regiónom Dajr az-Zauru, bohatým na ropu. Jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa udržali na miestnej leteckej základni a v častiach rovnomenného provinčného hlavného mesta.

 

Militanti 6. decembra nakrátko vnikli na základňu, boli však z nej rýchlo vytlačení. Guvernorát Dajr az-Zaur hraničí s územiami v Iraku, ktoré takisto ovládajú militanti z IS. Ropné polia, ktoré sa v oblasti nachádzajú, sú zdrojom príjmu pre džihádistické hnutie, píše Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies